December 29, 2009

Good Bye...

Assalamualaikum pembuka bicara
Ucapan tu jugaklah penutup kata
Time2 camni janganlah berduka nestapa
Marilah kita berpantun seloka

Bahagian PLB kat tingkat atas sekali
Kejenye dulu banyak sekarang dah kurang
Alah, tak lama pun hamba di sini
Adalah pat tahun lebih kurang

Belah tengah rambutnya DO
Misai melintang dijadikan modal
Hj Misri ni ibarat Charlie’s angelo
Jangan marah tuan, nanti kena jual

Dulu haji habib lepas tu en shukri
DOnya pulak tok mat dan tok malik
CADO sekarang baik, muka bawak rezeki
Dari Mekah dia baru balik

Jawatan TA dia punya
Sekarang dah tukar, penolong jurutera
Ini Rizam punya ceritera
Jangan memain budaknya terrer

Duk kat Sabak rumahnya Brother
Hensem berkumis nak lawan tok hanis
Part tengok site dia on jer
Tapi lepas tu jangan lupa pekena kopi O manis

Jawatan Tok kanan dia punya gelar
Mukim Pasangan jadi rebutan
Adalah sorang ni tok penghulu tegar
Siapa orangnya tolong sebutkan???

Tok Pai ni apa kurangnya
Main badminton memang kegemarannya
Dua mukim dia jaga
“Alah, mudah aje kacang,” katanya

Mukim Jeram jajahan takluknya
Disayangi rakyat dan juga tok sidangnya
Tok Kama ni berjuruih orangnya
Almaklumlah, ahli syurga layaknya

Ada sorang penghulu mukim
Dia jaga tempat MB
Kawan baik dengan Tok Hakim
Sukar dijumpa sukar dihubungi

Cuba teka mana punya penghulu
orangnya baik tak banyak songeh
tinggal dia je yang takde pembantu
Sapelah nak keje kat balai tok hanih

Tok Jo ni penghulu baru
Orangnya muda dan banyak ilmu
Dijaganya mukim Tanjong Karang Satu
Bile lagi tok, nak duduk rumah penghulu tu???

CC Ibrahim ni nampak cam pemalu
Orangnnya pendiam semua orang dah maklum
Kewangan, operasi semua dia sapu
Elaun BITK dah dapat ke belum?

Yang ni pulak kisahnya Zetty
Kalau tak kenal sebut jer Zetty selcat
Budaknye kecik tapi berhati2
Dah jadi mak buyong pun naik moto, katanya sbb rumah dekat

Diana pun tak kurang hebatnya
Selcat buat dia glamer
Heran bin ajaib PLB jadinya
Zetty pregnant, dia pun lekat yer???

Miza pulak jangan dilupa
Baru masuk keje lepas pantang kedua
Hai selamatlah dia adanya
Dari seksaan soalan selcat semua

Kak Ton Kak Ita dah naik pangkat
Dulu typist, sekarang dah kerani
Tahun ni kita semua sama opis, sama tingkat
Tahun depan Mak Anilah gantinya

Ada sorang Degis yang degil
Makan soto mesti nak tambah bergedil
Naik kete susah control, suka nak trill
Ada hati nak ngorat pakwe mcm Nabil

Yana pulak kekadang emo
Menjaga duit suka sekali
Kesian dia selalu kena dengar kisah moomoo
Takpe, tahun dpn duk jauh sikit dari Siti

Main netball dan bola tampar
Karom dan bowling kak awa suka
Kalau menangis cam orang kena sampar
Dun worry, kakak cantik gelaran dia

Haji Zin pulak duduk belakang
Pprt ngan ketua kampung dia settlekan
Jaga2 Ji, duk keliling pompuan
Bukan ape, ade org jeles kang…

Ni pulak kisahnya si technician riduan
Orang panggil jepun, jaganya bahagian Tanjong Karang
Orang kuat Hai-O bukan sebarang
Caldina tu, takat modal nak pikat orang

Kisahnya Nizam lainlah pulak
Dah dapat tukar ke Hulu Langatlah dia
Baguslah, dekat ngan bini jugak
Harap2nya kami kat sini jgn dilupa…

Ini pulak kisah Jiji ngan Rashid
Dua technician, dua2 susah nak jumpa
Almaklumlah projek dah makin sikit
Alamatnya tahun depan goyang kakilah jawabnya

Pengganti Nizam dah sampailah pulak
Duk kena jaga Permatang janganlah nak gelak
Tolong ingatkan wahai adik kakak
DUN Permatang tu kampung bagannya banyak

Lin sekarang dah kena pindah
Duk balai Tok Kama yang serba indah
Semua aduan kat Jeram dia kena ambil endah
Baguslah tu, hendaknya bahagia sampai ke sudah

Saipul kerani penghulu mukim
Duduk pasangan jaga durian
Jaga2 keje ngan Tok Hakim
Bukan apa, dia tu ramai yang berkenan

Kak Ani pulak jaga balai
Balai mana lagi kalau bukan penghulu tunggal
Duduknya sorang kejenye alahai
Sabar ye kak, dah tak lama setahun jer tinggal

Kak Suhana ngan Kak Rosnah kerani Tok Pai
Sorang di tanjong sorang di matang
Bila ditanya kat mana Tok Pai
Pepandailah korang jawab, jangan sampai pecah tembelang

Balai Tanjong Karang si dia duduk
Kerjanya semenggah disayangi semua tok
Itulah Mokhtar masanya tak pernah suntuk
Keje bebaik jangan sampai bongkok

Hidup selamba itu dia punya azimat
Selalu jugaklah datang lambat
Inilah dia abang Ajis Samat
Sekali dia potang rambut memang nampak smart

Abang Jep pulak janganlah dilupa
Duitnya banyak kredit kad berjela jela
Tak lokek sponsor tak kedekut belanja
Motor hilang, katanya “Takpa, boleh beli baru, apa?”

Logesveery pengakhir cerita
Satu2nya india kat opis kami
Tak pernah gaduh tak pernah masam muka
Iyelah, kamikan Satu Malaysia

Berakhir sudah ini cerita
Merapu meraban jangan ambik hati
Empunya diri dah tak kuasa
Sampai sini jumpa lagi
p/s: aku kena pindah ke daerah lain....huhuhu

December 9, 2009


10 perkara yg menjengkelkan bila memandu ke pejabat aku


#Kalau kuar rumah dah lewat, tetiba ada kete slow kat lane kanan, kalau lady driver xpe lg, ni lelaki tp bwk slow nak ***pos, eee...please...


#Kalau driver yg drive kat lane kiri tp makan jalan sbb x reti nak bajet lorong yg betul, siap melelong2 lagi, skali kita potong, rupanya dia takat nak elak lecak sikit kat tepi jalan, padahal kete dia dah kotor tahap tapir keluar dari kubang...


#Ada drebar lori ke, drebar bas ke yg ada hati nak take over other vehicle tp bergerak mak ai, lembap gilos, bak kata Halim driver, harap harga lori jer rat2 riban ringgit, tp nak potong x power...makan dedak...


#Driver yg pakai kete xde cermin sisi (side mirror) dan cermin pandang belakang, dia bwk cam nak bersiar2 di tepi pantai Jeram, padahal kita dah bagi high beam cam nak rak, dia buleh siap angkat tangan bagi salam kat kita, apa, ko nak jawab kat cc subiah ke kalau punch card aku merah?


#Penunggang motosikal yg merempit kat Pekan Kapar. Aku taulah kerls kat situ dominate, tp kalau nak sgt rasa dilanggar pon, jgnlah dek kete aku, under finance lg ni...


#Ade satu minah ni bwk kete iswara ada tulis2 kisah percintaan dia kat body kete. Bawak alahai...bukan ape, aku sibuk nak bace ape dia tulis kat kete dia, kekadang hampir terlanggar kete depan...


#Byk sgt traffic light dr Kapar ke KSel, bukan ape, kita dah potong byk kete, besut sampai satu nam, belakang kene benti kat lampu merah, kete yg kita potong td sengih2 kat kita, malu wooo, sib baik pakai sun glass, musti itu olang x tadak cam sama kita...


#Kete yg duk kat dpn skali kat traffic light lambat nak gerak time lampu kaler ijau menyala. Kalau dah payah sgt nak masuk gear tu, pakai jelah auto, ni kalo aku bg hon kan terus terkujat, kang jd insiden cam kat KB Mall nanti...


#Kenderaan yg kunun masih lagi nak pecut last minit walaupun tapi semput sbb x cukup tork...alahai, sedarlah diri, sedarlah ruang oi...


#Last skali, kalau kete bos tetiba jer muncul kat blakang kita, siap angkat lampu lagi...nak kekal kat tgh nampak kurang ajar lak, nak ke tepi, rasanya punch card sure merah, so, wat2lah ke lane kiri jap kasik dia potong, then follow closely kat blakang, at least ada alasan lewat kan???
Hehehe, ni kire nak lepas tension sbb pg ni aku lewat punch. Agak2 bos leh terima tak?

November 25, 2009



2012???





Kak Ita Arab sibuk memperkatakan pasal felem terbaru yg ditontonnya. Sambil tu sempat jugak dia menjamah karipap kak Ton sampai abis. "2012 tu bukan pasal kiamatlah, tu cerita pasal bencana alam," suara Kak Ita Arab mengatasi suara Lin Jeram yg dah sedia kuat. "Apa pulak? Kan John Cusack tu cakap dia dengar laki2 gile kat Yellowstone Park yang membebel pasal Judgement Day yg dikira oleh kaum Maya. Ape tu, 21.12.2012 semua planet akan berada dlm satu deretan selari, matahari akan menjadi lebih panas, lava kat pusat bumi akan meletus dan jadi gunung berapi di mana2. Medan magnet kat bumi pun akan terjejas dan menyebabkan tsunami besar2an kat seluruh bumi. Bumi akan ditimpa bencana besar, semua kehidupan akan lenyap, itukan kiamat namanya..." ntah mcm mana Lin Jeram tiba2 buleh jadi terel pasal ilmu kaji bumi. Padahal dulu time SPM dia tak amik geografi pun...


"Betullah tu Lin. Akak pun tgk mcm mana kat Amerika bumi tiba2 merekah, terbelah dan jadi lobang yg beso. Gunung berapi meletup tiba2, gempa bumi beso pun terjadi sampai bangunan2 tinggi runtuh, tersembam ke bumi. Ko tengok ajelah berapa ramai penduduk Las Vegas, NY dan Washington mati. Lepas tu tiba2 jer turun salji, tsunami beso pun melanda daratan. Tu yg USS Carrier ada tulis Kennedy hempap Capitol Building, betul2 atas kepala presiden Amerika. Akak rasa itulah pembalasan untuk org2 jahat. Pembalasan ngan Judgement Day kan sama? Kan kiamat tu,"panjang sokongan Kak Ani Api-Api kepada rakan persatuan ibu2 ni. Kak Ita Arab pandang Kak Ton, mintak sokongan. "Eleh, ko dah lantak karipap aku sampai abis, skarang nak mintak bantuan lak?" selamba Kak Ton membalas.


"Korang ni, pasal felem Amerika pon nak bergaduh. Pada pandangan sayalah, Judgement Day yg difahami oleh org bukan Islam tu lain drp Hari kiamat oleh orang Islam. Hari Kiamat akan berlaku dan pasti berlaku. Tapi ingat tak waktu kaum Quraish tanya nabi bila akan berlaku kiamat, nabi jawab hanya Allah yang tahu. Clue yg nabi bgtau ialah tanda2 kecil kiamat dan tanda besar kiamat. Dan tanda2 tu mmg dah berlaku pun. Masa isra' mikraj pun dah ditunjukkan keadaan dunia ini ibarat seorang nenek yg dah tua. Maksudnya kiamat mmg dah hampir, cuma bilakah ianya akan berlaku tu hanya dalam pengetahuan Allah. Satu lagi, kalau kita tgk btl2 felem tu kiamat yg dibayangkan ialah kemusnahan permukaan dunia aja. Takat muka bumi merekah dan berlaku bah besar sampai ke puncak everest. Then tiba2 surut. Ada pulak dataran yg sesuai dihuni penduduk bumi. Logik ke akan ada makhluq yg terselamat daripada bencana kiamat. Cheh, lekeh sgtlah pandangan mcm tu. Kiamat ialah hari kemusnahan dan kematian sekelian makhluq termasuk alam ini. Hari manusia, jin dan syaitan dibangkitkan semula untuk dihisab segala amal. Kedahsyatannya tak pernah terlintas di hati, tak terlihat dek mata dan tak pernah didengar dek telinga," Tok Hakim berbahas. Kalau nak ceramah kena amik tauliah, kalau tak kena tangkap, bawak ke mahkamah, jgn main2.


"Habis, tok kategorikan felem yg habis juta2 ni sbg apa? Kisah dongengan jer?" Kak Ita Arab tanya sambil kecikkan matanya yg sedia sepet (mcm manelah dia claim dia ada arab's bloodline tp mata cam chinese). "Pada sy, org yg cerdik mesti pandai menilai. Pengarah felem tu mmglah pandai, pandai mereka, pandai menipu dan pandai menarik duit korang. Tapi kita kenalah cerdik. Kalau tgk tu letakkan iman kita di hadapan. Diorg tu manalah tau kebenaran hari kiamat, so, kita yg tau ni jgnlah cpt2 melatah. Tu sumer rekaan jer tu. Lbh baik kita cpt2 bertaubat dan tambah amal sbl kiamat sebenar berlaku. Dah2, pi solat," tak sia2 Tok Hakim pi ESQ156 minggu lps. "Cis, rugi RM50 aku pi tgk wayang," getus Kak Ita Arab. Kengkawannya menikus dgr syarahan free haritu...

November 19, 2009


Di Bawah Lindungan Kaabah



"Ya Rabbi, ya Tuhanku, Yang Maha Pengasih dan Penyayang, di bawah lindungan Ka`bah, rumah Engkau yang suci dan terpilih ini, saya menadahkan tangan memohon kurnia. Kepada siapa lagi yang saya akan pergi memohon ampun, kalau bukan Engkau ya Tuhanku! Tidak ada suatu tali pun tempat saya bergantung, lain daripada tali Engkau, tidak ada pintu yang akan saya tutup, lain daripada pintu Engkau. Berilah kelapangan jalan buat saya, saya hendak pulang ke hasrat Engkau; saya menuruti orang-orang yang dahulu daripada saya, orang-orang yang bertali hidupnya dengan hidup saya. Ya Rabbi, Engkaulah Yang Maha Kuasa, kepada Engkaulah kami sekalian akan kembali….."
Setelah itu suaranya tidak kedengaran lagi; di mukanya terbayang suatu cahaya muka yang jernih dan damai, cahaya keredhaan daripada Ilahi. Di bibirnya terbayang suatu senyuman dan….Sampailah waktunya lepaslah ia daripada tanggungan dunia yang amat berat ini, dengan keizinan Tuhannya, di bawah lindungan Ka`bah!


Wah, wah, wah...satu karya agung daripada pendeta agung. Aku tak malu mengaku baca karya sehebat ini kat korang, siap menitik air mata tu...kisah yang cuba mendefinisi arti cinta sebenar. Agak2nya ada tak lagi karya sebandingnya pada zaman ini?

November 16, 2009



Meh Bace Kisah Ni...




Bedah Becok memang geram pada suaminya, Naim Alfonso. Yelah, malam tadi waktu tengok Yasmin Hani dalam rancangan AC? kat Astro Ria, kemain Naim puji. Yasmin cantiklah, Yasmin cunlah, Yasmin putihlah...pendek kata sume2 yang cantik ada pada Yasmin Hani. Malam tadi Bedah Becok senyap jer. Konon nak wat reverse psychologylah tu. Tapi, sampai bangun pagi pun Naim Alfonso buat derk jer. "Nantilah, time lunch taulah nasib ko," bisik Bedah Becok dalam hati sambil gosok gigi. Sengaja pagi tu dia tak wat sarapan, protes.




Tangahari Bedah Becok sibuk kat dapur. Iyelah, akibat protes yang dilancarkan, perutnya sendiri menjadi mangsa. Nasik tiga pinggan lauk ikan patin masak tempoyak malam tadi dah tak lut nak alas perutnya sampai tengahari. Jadual biologi harian tubuhnya dah terganggu, maka macam2lah bunyi yg dpt didengar dari dalam perutnya. Ayam yang dah di'defrost' diletak atas chopping board. Lama ditenung ayam tak berdosa tu. Bila dah dapat zuk (semangat) , sambil membayangkan wajah Naim Alfonso, terus dipotong2 ayam tu. Tak tau pulak dia yg semangat itu menjadikan kerja membuat sup ayam kegemaran suaminya begitu lancar dan pantas. "Aha, aku buat sup ni betul2 pedas, eh no no no, extremely hot, baru padan muka dia. Nak sangat cari pasal ngan aku," fikir Bedah Becok sambil terkenangkan cerita Najib dating ngan ex-aweknya time makan extra peri peri kat Nandos dulu. Masa tu bibir ex Najib bengkak sbb pedas sangat. Dah jadi cam negro katanya, tu pasallah Najib reject budak tu.




Sup ayam siap. Aromanya betul2 menggoda isi perut Bedah Becok yang gelodak mintak diisi. Tanpa sedar, dicapainya mangkuk dan Bedah Becok start hirup sup ayam. "Walla weh, pedas siot sup ni," Bedah Becok terus menghirup dengan lahapnya sampai menitis air matanya selaju keringatnya. Naim Alfonso tiba2 muncul. Melihatkan isterinya yang kelahap mentekedarah, mendadak selero bundonya datang. Tapi selera itu terhenti tatkala Naim Alfonso mendapati isterinya makan sambil menitiskan air mata. "Kenapa awak menangis?" soalannya lebih sekadar nak tutup kegelojohannya nak menerkam sup ayam panas berkepul2. "Tak, saya teringatkan arwah mak saya tiap kali makan sup ayam," Bedah Becok terus laju mengesat air mata selaju hayunan sudu supnya ke mulut.




Naim Alfonso terus ambil mangkuk. Sup disenduk dan disudu, tak sempat duduk. "Mak oi, hape ke pedas gile babas ko buat sup ni Bedah oi?" jerit Naim dalam hati. Lidahnya rasa terbakar dek kepedasan sup tahap dewa penangan Bedah Becok. Sambil berkerut menahan pedas dan control macho, Naim Alfonso tak sedar yang air matanya menitis keluar. "Hah, yang awak tetiba menangis tu apehal pulak?" Bedah senyum sinis tengok suaminya menangis. Sedikit sebanyak puas jugak tengok suaminya menyeringai menahan pedas. Baru dia tau siapa Bedah Becok? Ade hati nak banding2 bekas ratu guni ni dengan Yasmin Hani. "Takdelah, saya terkenangkan arwah mak awak. Kenapalah dia tak bawak awak sekali time nak meninggal dulu..." Naim Alfonso menjawab selamba sambil terus menghirup sup pedas tahap dewa. Bedah Becok terkujat, "Taknak mengaku kalah lagi tu...."


November 4, 2009


Cinta Bermusim


"Wek wek wek, eee, ape ko tulis ni?" Begitu reaksi pertama pembaca entry kali ni. Bagi lelaki, isu cintan cintun jiwang mawang ni mmglah dianggap lekeh lagi memalukan. Ye, aku fikir perkataan 'lekeh' dan 'memalukan' itu sangat relevan dengan isu yang sedang diperkatakan sekarang kan? Alah, yang pasal 'penangkapan', pasal 'perbicaraan', 'pertuduhan' dan 'perebutan' tu. Tapi bukan itu yang aku nak tulis. Harini jer dah lebih 2 jam aku abiskan baca pasal isu tu. Dan aku tengok org tgh beremosi memperkatakannya. Aku bukan camtu, aku ni type 'anti-climax'. Nanti2 dah reda baru aku tulis ek?


Aku nak cerita pasal cinta dan perasaan di kalangan suami isteri. Alah, jangan risaulah, yang dah kawen ke, yg belum kawen ke, yang teringin nak kawen ke, semua buleh baca, xde hal punya. Cenggini kisahnya...


Perhubungan dan perasaan cinta itu ibarat iklim kat negara omputih tu, seasonal. Kalau orang2 kat daerah aku kerja ni selalu termimpi2kan nak iklim cam deme. Ape orang kata tu...winter, spring, autumn and summer? Hoh, mmg terel org2 kampung ni. Pada permulaan perkahwinan, segalanya indah, ibarat musim bunga. Apa saje yang pasangan kita kata, buat dan setuju semuanya cantik, semuanya menarik, semuanya kita terima. Bak kata budak2 muda, dia kentut pun bau wangi apa? Masa tu, kita sanggup makan sepinggan, minum segelas, tidur sebantal, kalau boleh, ke tandas pun nak berdua...(dah, kentut pun bau wangi kan?).


Tapi bila dah lama sikit kahwin, mulalah terasa seperti musim luruh pun datang. Mana taknya, kalau dulu rambut si suami tebal bak rumput kat padang Stadium Wembley, skarang dah macam padang kat sekolah tamil kat daerah tempat aku keje. Dulu, kalau gaduh sikit, belum sempat mintak maaf, siang2 si isteri dah masakkan lauk kegemaran. Tapi sekarang, pantang tercuit sikit, pantang tersms sikit, merajuknya mau makan bulan2. Masa nilah yang manis mula rasa tawar, yang masin mula rasa hambar.


Kalau dibiar2kan, musim panas pun tibalah. Masa ni, time bertengkar, habis kesalahan lama dia bongkar. Apa yang kecik2 dia kait2kan jadi masalah besar. Tu belum kelemahan pasangan memasing sibuk dia sebar, samada sedar atau tak sedar. Alah, masa ni cerita keburukan pasangan, yang fizikal ke mental ke dia jaja berdegar2, konon x takut satu masa orang tu akan dengar.


Rupanya masalah ni tak berhenti takat tu aja. Kalau tak dicegah, musim salji akan tiba jua. Masa ni perhubungan suam2 kuku dah jadi dingin adanya. Yang dulu sayang, silap2 benci rasanya. Time ni, maaf hanya sekadar kata, pujuk cuma nak tidur sama, sayang cuma nak tutup mata. "Ah, kalaulah aku tau camni jadinya, baik aku kawen ngan sipolan sipolan dari mula. Taklah terseksa taklah menderita." Masa tu jangan haraplah nak bermesra2, nak panggil darling pon, rasa cair taik telinga.


Jadi dengar dan ikutlah nasihat aku sebelum datang musim luruh, panas dan musim salju, kenalah ingat2 selalu. Belajarlah mengorat pasangan kita macam dulu2. Kalau bergaduh sikit, cepat2 berdamai, jangan berseteru. Biasakanlah sebut I love U, alah bukannya luak duit di saku. Kalau berjauhan jangan lupa call, ucap I miss U, haaa, barulah romantik macam pengantin baru. Buat baiklah ngan ipar duai, biras dan kedua mertuamu, selain keluarga dan bapa serta ibu. Apa yang paling penting, jangan lupa jangan malu, sentiasalah mengorat isterimu...dont worrylah, mesti menjadi, I assure you....

October 28, 2009




All I Really Need to Know I Learned in Kindergarten







Makcik Kiah berhentikan kereta. Freekan gear dan tarik hand brake. But she did not stop the engine immediately. Ntah kenapa hatinya kuat menyuruhnya tunggu dalam kereta. Ditenungnya anak2 tadika ceria belajar sambil ikut suara cikgu diorang dari jauh. Nun, terlihat Baby, anak kesayangannya sedang keletah bersedia nak makan. Sorang budak lelaki pakai kopiah dan nampak sedikit 'berjurus' mulakan baca doa. Yang lain ikut baca doa kuat2.


Tiba2 sorang budak rampas makanan Baby. Baby menangis. Makcik Kiah sedikit panik, tangan dah pegang handle pembuka pintu kete. Tapi cikgu tadika tu cepat2 leraikan kekecohan. Dari jauh, walaupun suaranya x berapa jelas, Makcik kiah tau yg cikgu tadika tgh tegur mamat 'geragas' tu. Walaupun mamat tu nampak sedikit ganas tp bila cikgu dia bg nasihat mamat tu tunduk, macam nak nangis pun ada jugak. Cepat jer mamat tu pulangkan makanan Baby dan hulur tangan tanda mintak maaf. Secepat itu jugak Baby sambut salam kemaafan sambil senyum comel. And come to suprise, Baby hulurkan makanan yg sama kepada mamat tadi. Mereka makan dan bermain sama2.


Sekarang time nak balik. Baby beratur bersama kawan2nya utk bersalam ngan cikgu mereka. Baby berlari keriangan menuju mendapatkan Makcik Kiah. Tangan disalam, pipi dicium. Baby ceritakan semuanya. Makcik Kiah tersenyum, air mata merembes.


Sampai rumah Makcik Kiah duduk kat laman. Buku kat tangannya tak berbelek. Masuk ni dah 3 kali dia khatam baca buku tu. All I Really Need To Know I Learned In Kindergarten, mcm tu bunyi tajuknya. "Ah, kalau aku tau, x pyh aku susah2 beli buku ni. Kat tadika pun ajar pasal setiakawan, pasal memaafkan, pasal sharing and caring, pasal menghormati orang. Semua tu dah diajar time kat tadika...". Tapi masih ingatkah kita???

October 23, 2009




Mencari Apa





Seorang 'abid yang terkenal sedang mencari2 kunci pintu rumahnya di sebatang jalan berdekatan lampu jalan di malam hari yang sangat gelap. Seorang pemuda yang kebetulan melalui jalan tersebut bertanya kepada sang 'abid, "Apa yang tuan hamba sedang cari. Boleh hamba bantu?" Sang 'abid menceritakan perihal kuncinya yang hilang dan si pemuda lantas membantu mencari kunci tersebut.

Selang beberapa ketika, seorang passerby turut serta membantu operasi pencarian tersebut. Dari berdua, kumpulan pencari kunci kini menjadi ramai. Habis segala rumput, semak dan samun (eh, semak samun) diterjah, kunci yang dicari masih belum ditemui. Tapi operasi pencarian masih di sekeliling tiang lampu.


Datang seorang budak kecil sambil bertanya, "Apakah yang pakcik2 semua ni cari?" "Oh, kami sedang membantu si 'abid mencari kunci rumahnya," jawab seorang warga. "Wahai tuan, di manakah tuan rasa kunci itu tercicir?" Si kecil bertanya kepada sang 'abid. "Rasanye dekat2 pintu rumah hamba," eh, makin keliru ini orang. "Tapi, kenapa tuan tak cari di sana, kenapa cari di sini?" bocah pinter. "Oh itu, sbb tempat tu gelap, xde lampu kat situ. Kalau di sini kan ada lampu. Senang sikit nak nampak," jawapan sang 'abid buat warga keberangan.


Moral ceritanya mudah. Selalunya kita mmg suka cari jalan senang. Kenapa sang 'abid taknak cari kunci tu kat tempat sepatutnya? Sbb kat sana gelap, susah nak jumpa. Jadi dia carilah kat tempat terang walaupun x mungkin boleh jumpa. Macam hidup kita seharian, berapa ramai yang ternanti2 bonus time pembentangan bajet? Sedangkan kalau kita bijak urus kewangan, xdelah kemaruk sgt kan?


Satu lagi, kita juga mcm warga terbanyak yang ikut jer perbuatan sang 'abid, cari kat tempat yg salah. Kenapa x ramai yg jd si kecil, ambil inisiatif tanya perkara yg sepatutnya ditanya dari awal? Jadi kita taulah apa yg kita cari, kat mana nak cari, macam mana nak cari, siapa nak tolong kita cari? Banyaknye soalan....mumet.

October 6, 2009


'Ibrah Dari Bencana


Di suatu pagi dalam sebuah pejabat, topik gempa bumi di Padang, Sumbar:


  • Jep: "Eh, semalam ko rasa tak gegaran gempa? Seumur idup aku tak penah rasa gempa. Teringin plak nak rasa," Jep sengih-sengih.

  • Yana: "Apelah Malaysia ni, baik sangat. Dah orang Indon tu nak sapu Malaysialah, buluh runcinglah, tarian pendetlah, masih nak bagi sumbangan kat dorang. Dahtu pesawat kita yang hantar bantuan pun dibaling batu. Kalau sayalah, saya suruh pilot tu patah balik Malaysia," muncung2 mulut Yana.

  • Degis yg degil:"Ko jgn mcm tu Yana. Mungkin Indon yg anti Malaysia tu kena hasut ke, salah info ke. Ko maafkan ajelah. Diorgkan jiran kita, saudara kita. Sekarang ni diorg susah kita bantu, sok2 kita susah dorg jugak yg bantu..." Ct cuba nak ulang ceramah cikgu tatarakyat sekolah rendahnya, eh, ke pendidikan moral?

  • Anon: "Apelah korang bising2 pasal orang indon tu. Bukannya kena kat kita pun, jauh. Lebih baik buat kerja kita. Pikirlah camne nak survive lepas raya ni..." positiflah tu kunun.


Begitulah agaknya sesi morning prayer (bukan mourning prayer ke?) kite kat Malaysia ni sekarang. Bencana, tak kiralah gempa bumi ke, ribut parma ke, ribut ketsana ke, tsunami ke, semuanya kita anggap benda yg menyusahkan. Ada plak yg menganggap itu amaran Allah, kalau tak kemurkaan-Nya. Ada plak yang mengada2 kata, bencana tu kena kat org lain, bukan dirinya. So, paling2 pun kita hulur singgit dua kira dah lepaslah tanggungjawab sosial kita.


Pagi tadi sambil drive, penulis ade dengar ceramah ust Zawawi kat IKIM.fm. Appara, org lain sibuk melayan Hits atau Mix, dia lebih suka dgr ceramah kat Ikim dan motivasi kat Selangor.fm. Gini ceritanya. Ada ayat Quran menyebut, sesungguhnya bagi orang yang beriman itu apabila disebut kalimah Allah, maka bergetarlah hatinya. Jadi penulis cubalah kaitkan dengan ayat Quran pasal bencana alam ni, dan bencana paling dahsyat semestinya bila tiba hari kiamat. Cuba tengok surah al-zalzalah,


  1. Apabila bumi digoncangkan dengan goncangannya (yang dahsyat),

  2. Dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) nya,

  3. Dan manusia bertanya: `Mengapa bumi (jadi begini)?

  4. Pada hari itu bumi menceritakan beritanya,

  5. Kerana sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan (yang demikian itu) kepadanya.

  6. Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya dalam keadaan yang bermacam-macam, supaya diperlihatkan kepada mereka (balasan) pekerjaan mereka.

  7. Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrahpun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya.

  8. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat dzarrah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya pula.

I can't help myself but to ponder, bukankah kita patut mengambil iktibar daripada peristiwa bencana ini. Bukankah ada mangsa yang terselamat yang menceritakan peristiwa yang hampir sama? Ah, makhluk bernama manusia ini sangat degil rupanya. Kalau dah ditulis di dalam Quran pun tak dibaca. Kalau dibaca pun tak faham. Kalau dah faham pun tak buat. Kalau buat pun tak sempurna. Jadinya tak payah buatlah ye? ko jawablah sendiri time zalzalah betul2 berlaku ye....


"Ooo, jadi marilah kita semua ambik hibrah dari peristiwa ni ye..." Ucin menyampuk penuh diplomasi. "Bukan hibrahlah, hibrah tu dakwat. 'Ibrah, pengajaran," jawab Mat Lim sambil menepuk dahi kawan karibnya itu.

September 11, 2009

Alahai...
Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . . ""Hello?""Abang, nie sayang nie,""Emmm... ""Abang masih ada di kelab lagi ke?""Iya.""Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?""Berapa harganya?""Cuma $1500.00 aje""O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat""Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu " "Berapa harga yang dia bagi?""Cuma $280,000 ...""O.K tapi pastikan harga tu dah on the road.""Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi...""Apa?""Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan.... pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu... sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. . cantik kan bang. . "" Berapa harga yang mereka minta?"" Cuma $740,000... O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kitaboleh cover harga tu. . .""Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga $700,000. OK?""OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!""Bye... I Love you too..."Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone . . .sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :"ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA? "

September 1, 2009

Antara Nilai dan Harga



Eta tersenyum-senyum dalam kereta. Kotak berisi periuk nasi elektrik di ribaannya diusap-usap. Gembiranya tak terkata pabila dia dapat membeli barangan elektrik itu. "Nanti mesti senang Mak nak masak nasi," ucapnya seakan berbisik. Sempat juga suaminya mencuri pandang Eta yang memang sedia jelita tu.




Sampai di rumah Eta bergegas bawak kotak tu ke dapur. Mak tengah mencolek roti dengan sardin yang dimasak, jugak oleh Eta. "Apa tu?" Mak pantas bertanya. "Mak marilah sini tengok," jawapan Eta tak menepati soalan Mak. "Eta beli? Untuk rumah Eta ke?" macam biasa Mak memang selalu concentrate dgn apa aja yang Eta buat. "Ni periuk nasi Eta belikan untuk Mak. Kesian Eta tengok Mak kena masak pakai periuk biasa. Mak kena tunggu, kacau, jaga apinya. Tengok tu, tangan mak dah luka kena periuk panas," tangan Mak dipegang lembut. "Eta, Eta kan nak pindah rumah. Eta nak pakai banyak duit . Kenapa beli barang untuk Mak? Mak tak kisahlah masak pakai periuk biasa..." sayu jer dgr suara Mak. "Berapa harganya?" mata Mak bergenang dek air yang nak tumpah tak lama lagi.




"Mak, Mak jangan tanya harganya. Apa yang penting ialah nilainya pada Mak. Kami tak nak Mak fikirkan pasal harga barang ni sbb kami beri dengan nilai kasih sayang kami pada Mak, pada Ayah. Mak gunakan periuk nasi ni tau. Nanti time sahur mak sempat solat sunat sambil tunggu nasi masak..." turn menantu mak pulak cakap. "Ya Allah, murahnyalah rezeki Mak. Baru jer terlintas nak beli, anak-anak dah belikan..."kali ni air mata Mak betul-betul melimpah. "Terima kasih Mak sebab anggap saya macam anak Mak sendiri..."bisik hati kecilku.

August 13, 2009


"Sendri bakar ka Bakar sendri?"


Tok Hakim menyeka keringat yang mengalir kat dahinya sebaik melangkah keluar dari pajero Wak Selamat. Bunyik injin diesel yg memule menyakitkan hatinya dah jadi muzik di cuping telinganya kini. Masuk ni, dah 10 buah rumah orang miskin dia lawat. Lin keluar cepat2, jumpa tuan rumah a.k.a pemohon bantuan rumah miskin.

Tengah syok2 menginterview tuan rumah, tiba2 ada sorang aci datang mendapatkan Tok Hakim. Sangkanya aci tu mak sedare jiran sebelah rumah, tu yang Tok Hakim wat donno aje. Tapi itu aci sudah kasik rapat sama tok penghulu. "Datok, saya sebelah juga mari. Datok ada buat lawatan rumah miskan juga bukan?" Aci tu memulakan soalan. "Ya, apa saya boleh bantu?" Tok Hakim berbasa basi. "Ini macamlah Datok. Saya sebelah juga mari. Belakang rumah saya sudah kasi bakar. Mintak tolong Tok Penghulu bikin satu rumah baru sama saya," aci sudah kuar dia punya cerita.

"Pusing juga cerita, belakang bikin pining juga saya punya kaplaaaa..."

"Lin, mari sini kejap. Ko tolong tanya ape aci ni nak. Saya x berapa fahamlah," macam biasa suara Tok hakim berbisik kalau cakap ngan pompuan, romeolah katakan..."Nape tok? dia cakap tamil ke? Dia ni sape tok? Xde dlm senarai pon?" macam biasa jugak, Lin mmg byk soalan. "Ko tanyalah sendiri," jawab Tok Hakim. "Ini macam adik. Saya punya rumah sudah kasi bakar. Sekarang saya mintak sama Tok Penghulu bikin baru untuk saya," rewind si aci. "Sudah kasi bakar? Sapa bakar" Lin soal mcm Inspektor Haliza. "Sindri bakarlah..." aci jawab sambil kecikkan mata. "Sindri bakar ka bakar sindri?" Lin meneruskan interogasi. "Sindri bakarla...saya kampung juga balik, belakang rumah juga kasi bakar. Sapa bikin, saya tara tau, jadi sindri bakarlah..." Inspektor Lin makin pening. Pe pendapat korang???

August 10, 2009

"Sorang Dah Bangun. Jangan Tipu Nenek..."

Wayne makin rapat ke Samsul. Jarak duduk mereka yg tadinye leh muat si Majoi yg kurus tu dah xde dah. Semuanye pasal crite hantu yg dorang discuss. Yus, Ijai dan Syuk dah berjaya menyampaikan kisah serem masing2 tadi. Suasana yg memula ceria dan bertukar jadi sunyi sepi sesuai dgn mood malam tu, kisah seram. Cuma Wayne jer yg dari tadi jadi pendengar. Sifat machonya terbang ntah ke mana malam tu. Dia memang x gemar criter antu. Katanya antu ni tau tiap gerak dan langkah manusia, hatta yang terlintas dalam fikiran. Heee...Wayne pejamkan mata sbb dah takut sangat.


Tiba turn Anep bukak cerita. "Kisah yg aku nak ceritakan ni taklah seram sangat, tapi aku takut sangat nak bagitau korang," Anep wat suara suspens. "Alah, cerita jelah. Kitorang tak takut...," Iwan cuba menenangkan perasaan budak2 dalam bilik tu. "Macam ni, cerita ni berlaku kat asrama aku dulu. Tak macam asrama budak laki lain, asrama aku kalau malam mesti tidur awal. Bukan sbb kitorang skema, tapi ade kisah angker yg buat semua budak tidur awal," Anep cuba bangkitkan suasana seram. Mata Wayne terkelip2 tunggu cerita seterusnya. "Satu hari, time dah dekat2 nak cuti semester, dah ramai budak yang balik kampung. Malam tu time nak tidur, tiba2 aku teringat cerita yg dorang duk heboh tu. Aku tak pastilah samada cerite tu betul ke atau sengaja nak suwoh kitorang tido awal. Tapi malam tu rasa sunyi sangat," Anep teruskan cerita. Wayne makin rapat ngan Samsul.


"Tengah aku dok menimbangkan kebenaran cerite yg heboh diperkatakan budak2 asrama aku, tiba2 aku ternampak lembaga berpakaian serba putih dok duduk kat katil atas tak jauh dari katil aku. Kaki dia siap berjuntai ke bawah. Memula aku ingat tu cuma bayangan aku jer, tapi kendian benda tu beralih lak ke katil sebelahnya," cerita Anep makin seru. "Aku gosok mata. Aku nak pastikan betul2 benda yg aku tengok tu sbnrnya bukanlah sekadar khayalan. Daripada gaya dan bentuk badannya, benda tu menyerupai sorang nenek. Terbongkok-bongkok dari satu katil ke satu katil. Tapi ape yg dia buat?" Anep terus pancing minat audien.


"Nenek makin dekat ngan katil aku. Daripada curiosity, aku jadi takut. Takut sbb nenek dah makin dekat, takut ape dia akan lakukan kat aku," Anep benti crite, Wayne makin takut. "Tiba2 nenek tu singgah kat katil belah atas betul2 sblh katil aku. Aku dah panik tak tau nak wat mende. Ayat Kursi yg aku cuba bace dah jadi tunggang langgang. Itulah, bile ustaz aku suwoh hapal dulu, aku main2. Nyesal ada, takut ade, hiii, x tau aku nak wat mende. Akhirnya aku pejam mata wat2 tido. Dengan harapan hantu nenek tu x perasankan aku, so dia bleh blah," Wayne dah start menggigil.


"Selang beberapa saat, aku bukak mata. Kunun nak pastikan hantu nenek bedebah itu dah blah. Tapi aku silap. Nenek masih duduk kat tempat tadi, siap juntai2kan kaki lagi. Sambil sengih2 pandang tepat kat aku," suara Anep tenggelam timbul sambil lurut bulu kat tangannya yg tegak meremang. "Korang tau ape dia bedebah tu cakap kat aku?" mata Anep tepat ke Wayne yg pejam mata sambil menyorok belakang Samsul. "Sorang dah bangun...jangan tipu nenek...hiiiiihiiiihiiii." Serentak dgn itu Wayne melompat keluar dari bilik Anep. Budak2 kat depan dia habis dilanggarnya. Wayne terus masuk ke biliknya. Kunci pintu. Biar Nenek xleh masuk. "Bangang betul budak2 ni cerita antu time Nakabu balik kampung," hati Wayne menyumpah2 sendiri. Dia bukak kain selimut yg menutupi seluruh kepalanya. "Eh sape lak yg duduk kat katil Kabu tu?" Wayne hairan. "Sorang dah bangun...Jangan tipu nenek..." Kali ni Wayne betul2 menjerit.


"Betul ke criter ko ni Wayne?"Kepet cuba merekod criter Wayne. "Betul...betul aku tipu," Wayne dah bersedia nak lari takut kene kejor ngan atok Lampor...hiiihiiihiii

July 31, 2009


Kisah 'Balik Air'


Dulu2 time kat KUSZA bebudak ni suka main terup waktu mlm. Tapi xdelah dorang 'bet' pakai duit sbb masing2 blm ade sumber pendapatan hatta drp JPA mahupun PTPTN. So bagi 'pengkalah' akan kena dipaksa minum air yg sebaldi tu. Selalunya si Kupanglah yang kena togok air sebaldi tu, kesian. Bukanlah si Kupang ni x terel main terup tp budak2 ni slalu pakat nak kenekan dia. Rahsianya? ada pada daun 'sat bulu'. Alah, daun terup ade bentuk love terbalik tu...dorang dah kasi lunyai sampai kuar bulu kat tepi2 daun tu. So, org leh taulah daun tu sat bulu walaupon tgk dari belakang. Dan si Kupang yg slalu pengkalah ni akhirnya berjaya menang jugak satu mase, tp 'dark forces' ni telah merancang satu komplot yg akhirnya si Kupang terpaksa jugak kalah. That glorious time telah disambut sebagai 'balik air'. X paham? xpe, bukan criter tu yg aku nak criter...


Ape yg aku nak criter ialah siapa yg buat jahat akhirnya akan dibalas jahat. Kisahnye cenggini...

Pada suatu zaman (kalau nak start cerita mesti guna frasa ni kan?), dikisahkan seorang peladang dan pembuat roti telah membuat satu perjanjian. Si peladang akan membekalkan mentega sebanyak satu pound kepada pembuat roti setiap hari. Sebagai balasan, si pembuat roti akan menjualkan beberapa pound rotinya kepada si peladang. Suatu hari, si pembuat roti merasa sangsi terhadap mentega yang diterimanya. "Aku rasa mentega ini tidak sampai satu pound beratnya. Lebih baik aku menimbangnya untuk melihat sejauh mana kejujuran si peladang," bisik hati si pembuat roti. Apabila mentega pada hari itu ditimbang, alangkah terkejutnya pembuat roti apabila mendapati mentega itu sememangnya tidak sampai satu pound. Hangin, pembuat roti merasakan dia telah tertipu atau sikap kepura-puraan peladang.


Perkara tersebut dibawa ke muka pengadilan. Kedua-dua pihak dipanggil memberi hujah dan balasan. Sehinggalah satu masa, sang hakim bertanya kepada si peladang, "Mengapa kamu sanggup mengkhianati rakan kamu yang selama ini menaruh kepercayaan kepada kamu?" "Yang arif, sebenarnya di rumah saya tiada alat penimbang. Apa yang ada hanyalah dacing. Jadi, saya letakkan roti si pembuat roti di dacang sebelah kiri dan saya letakkan mentega di sebelah kanan. Manalah saya tahu roti dia pun x sampai satu pound mcm yg tertera di pembungkus roti dia..."Pembuat roti terpana. Bukan aje sbb helah dan tipuannya selama ini terbongkar tapi akhirnya dia merasakan dirinya 'balik air'...

July 27, 2009


Sedar atau Tidak???


Sedar atau tidak tahun-tahun berikut lebih diingati dengan peristiwa...



2005


Sheikh Ahmad Deedat Sheikh Ahmed Hussein Deedat (1/7/1918-20/8/05), seorang tokoh ilmu perbandingan agama yang sangat bijak berdebat menentang pendakyah-pendakyah kristian telah meninggal dunia pada tahun ini dan dianggap sebagai satu kehilangan besar dalam dunia Islam. Pada tahun yang sama, rakyat Malaysia lebih peka berbahas dan meratapi kekalahan Felix dalam pertandingan akhir Akademi Fantasia musim ketiga (AF3).












2008


Berita pemergian Allayarham Dato' Ishak Baharom (1/1/1928-30/1/2008), bekas Mufti Selangor yang tidak disambung kontraknya kerana mengeluarkan fatwa mengenai pengharaman penyertaan wanita Islam dalam pertandingan ratu cantik, sekadar menjadi berita pojok di akhbar berbanding liputan meluas ke atas kematian Loloq, seorang pelakon/penulis lirik tempatan pada tahun yang sama.











2009

Pemergian Sheikh Fathi Yakan (1933-2009), tokoh pergerakan Islam Lubnan juga pengarang kitab 'Apa Ertinya Saya Menganut Islam" dan telah mengarang kitab agama pelabagai tajuk, tidaklah mendapat liputan berminggu-minggu di media berbanding kematian Michael Jakson, artis pop antarabangsa.






Kesimpulannya, terel betul kita kat Malaysia ek...

Dikutip drp Suara Asy-Syariff, Bil.1 Tahun 1.

July 20, 2009


Plastic, so plastic...




"Rem, cepat sikit buat kerja tu. Lepas ni salin plak pasu2 lama ni dgn yg baru. Ada 30 semuanya," Kak Mor membebel sambil cekak pinggangnya yg x langsing. "Yelah puan," suara Kak Rem dikontrol sebaik mungkin. Ntah sbb nak sembunyikan suara 'garau'nye atau nak sembunyikan suara sebalnya kat Kak Mor. Mana taknye, tadi Rem alias Kak Ju dah kena cuci tandas, lps tu gantung frame ntah hape ntah, ni kena salin pasu bunga plak. Jarum jam yg pendek dah makin menghampiri angka 12, maknenye Kak Ju kena balik lewat a.k.a leh wat OT.




"Inche, pasukan penilai dah sampai. Jomlah sama2 sambut," Kak Mor tercegat dpn bilik aku. Mukanya mcm x cukup tido. "Sat lg saya turun," pendek. Print, tebuk lubang, masukkan fail dan wallah, siap jugak akhirnya fail meja aku setelah duk sini slame 4 tahun. Sib baik ada odit dtg harini, kalau x, aku ngan boss aku sure xde fail meja lagik.




Charlie aku tgk sibuk melayan ahlil rombongan. Sorang2 diorg sampai. Xpe. Udah selesai sarapan, Charlie menunjukkan skill merapunya kepada ahlil penilai. Sesi taklimat yg spttnya dijadualkan sejam dah meleret dan melarat sampai 2 1/2 jam. Aku tgk ahlil penilai dah pi toilet paling kurang 3 kali. Oh ya, toilet pun dah bersih dan wangi, siap ada frame bunga lagi. Plastik semestinya.




Pukul 1 lbh, Charlie benti menceceh. Ahlil rombongan yg setengah sedar tu disajikan ngan nasi ambeng. Baik punya strategi, kasik mengantuk, then kasik makan bebanyak. Sure soalan odit otomatik jadik sikit. Charlie mintak excuse sbb dia kena pi dewan. Hek eleh, immediate boss aku pun kat dewan, ape cer? musti soalan odit aku yg kene jawab. Xpe, haritu hari dia, eh, haritu hari Khamis.




Ahlil penilai ramai yg pi bahagian KP. Bagus gak, bior Bosley melayan dorang. Kesian gak aku bile Bosley tiba2 kuar bilik mesyuarat mintak panggil Mat Lim. Aku tanya, "Nape boss?" "Dorang tanya balance scorecard," Bosley kesat corn sweat kat dahi dia. Berlari Piza alias Kak Som ke tingkat bawah. Dalam hati aku berkata, "Balance scorecard tu yg jaga Najiblah. Ko panggil Mat Lim ape cer?" Ah, lantaklah...




Petang kul 4.30 para ahlil nujum wat exit conference. Dorang bukaklah penemuan dan cadangan penambahbaikan. Tergagap2 Bosley menjawab soalan dorang. Yg lawaknye, sorang ahlil nujum tu labelkan opis kitorg mcm 'gadis pingitan' yg malu menunjukkan kecantikannya. So, camne org nak masuk meminang? Alah, senang jer jawapan aku, udah namanye pun gadis pingitan, mestilah malu2 terkemut2. Kalau tak plastiklah namanye...tak gitu???

June 24, 2009


Hukum Tuhan

Buatlah yang baik pada manusia
Dengan kerelaan serta keikhlasan
Jerih payah kita tidak sia-sia
Tuhan telah berjanji memberi balasan

Pabila yang baik kita lakukan
Balasan yang baik akan gantinya
Itu semua usah ragukan
Berlipat ganda kelak kan datang gantinya

Demikian pula perbuatan buruk
Semuanya itu akan diganjar
Meskipun betapa pandainya menyorok
Namun hukum Tuhan akan mengejar

Tuhan telah jelas menyatakan
Amal buruk jangan dikerjakan
Siapa berbuat kan merasakan
Azab dan siksaan sebagai balasan
p/s: oh, aku teringat kat Kak Sri menyanyi2kan lagu ni kat DPA dulu...

June 23, 2009



The Day I feel so Erkkk...




Jemarinya pantas menekan2 pad kekunci handphone jenis Sony Ericssonnya ketika itu. Asyik berbalas pesanan ringkas (sms) bersama Najib, suara Charlie yg bertindak selaku Pengerusi semakin jauh melayang meninggalkan gegendang telinganya. "Argh, bosan aku meeting harini. Ko tau, dari kul 9 tadi, sampai 11.30 ni, minit mesyuarat lepas pon dia x sahkan lagi," begitu lebih kurang sms yg dikirim kpd Najib. "It's match Charlie's description alright. Btw, lu meeting pe beb?" sms replied. "Pe lagi, Keutuhanlah," terpaksa menekan2 keypad tanpa melihat skrin kunun nak elak dari terkantoi. "Kan aku dah bgtau dulu, tu meeting tu aku bagi 'b' kat depan dia" replied. Eeee, x sanggup aku nak tulisan 'keutuhan' dgn penambahan huruf 'b' kat dalamnye. Sengih.




Immediate boss tanya pasal waran tahun lepas yg x sempat belanja sbb lewat sampai. Intermission, cam dlm citer Hindustan dulu2. Charlie masih membebel dari satu isu ke satu isu. Aku paling ke jam, 12.40. "Dia ni lupa ke harini Jumaat?" hatiku menjerit, tp sape yg dgr? Tibalah sesi round the table. Sorang2 ditanya. Tok Hamsan angkat tangan, walaupun memang itu turn dia bercakap. "Tuan, saya ingat mukim saya tu kenalah dipecah/diasingkan. Sbbnye populasi dia padat, kawasannya luas, tempat mengundinya pun sampai 3 DUN," pemegang robi' sanawi ni kalo nak bercakap..."Ye tok, apa cadangan tok?" masih berbasa-basi tuan pengerusi ni seolah2 masuk waktu solat Jumaat hari tu jam 3 petang. "Masalahnye, elaun perumahan saya dipotong walaupun sy x duduk kuarters. Bukan elaun rumah je, err, anu...saya pun habis dipotong, ape yang tinggal?" Tok Hamsan terus meluahkan cerita sedihnya. "Apa? Anu tok kene potong habis? Ape yang tinggal?" Pengerusi gelak mcm dolphine dicampak ikan. "Maksud saya, elaun yg sara hidup tu...alah, cola ke coca cola...," Tok Hamsan mula terperasan ketelanjuran dan kelucahan yg ditimbulkannye. Hadirin gelak. Aku pon gelak, hah hah hah, jarum jam terus mendekati angka 1, Erkkk....


June 15, 2009



Mboh opo-opo mboh (translation; Ntah hape2 ntah)

Kali ni Ummi ceriter lak pasal kisah sorang mokcik kat kampung kitorang. Mcm biasa, Ummi mmg terel pasal berceriter siap ngan mengajuk suara org yg diceritakan dgn berkesan sekali. Bagi tujuan penceritaan ini, aku refer mokcik ni sbg Untie A jelah ye...

Sebermula Untie A ni adalah sorang anak yg ada masalah lembam. So duduklah si anak tadi bersama ibunya dgn aman bahagia (manelah aku tau dia bahagia ke tak, aku agak2 jelah). Suatu hari Si Ibu telah mengarahkan anaknye itiew utnutk membuka reban ayam yang telah lama kosong dek kerana kerakusan sang musang memakan kesemua haiwan belaan mereka. Sedang si anak leka merobek dinding dan meranap tiang (mcm stadium kat Terengganu) tu, tiba2 tangannya terkena sebatang paku karat. Sebagai penjantan teguh, si anak control macho dan tidak memaklumkan akan hal tersebut kepada ibunya.

Pada sebelah malamnya, rasa nyeri dan berdenyut2 tersebut tidak lagi dapat disembunyikan oleh sang anak. Sambil merengek meminta dipijet (diurut), sang anak menceritakan peristiwa ngeri yang menimpa tangan kesayangannya. Untie A berasa sangat terkejut melihatkan tangan anaknya yg mula membengkak seraya mencadangkan agar dirujuk ke pihak hospital. Mendengarkan perkataan hospital, sang anak menggigil x keruan. Bayangan tangan diinject, kulitnya disiat, tulangnya dipotong2 mcm ayam nak dibuat masak paprik berlegar2 di hadapan matanya. Terus dia lari masuk ke bilik.

Esoknya, Untie A panggil adik beradik yg lain. Puas dah dipujuk, tapi si Anak masih takut ke hospital. Adegan pujuk memujuk ala drama swasta dan bukan swasta telah berlangsung selama beberapa hari. Bengkak yang merah mula bertukar hitam, lebam. Habis ikhtiar, si Kakak telah menelefon polis. "Encik, datang ke rumah mak kami, ada kecemasan," agaknye gitulah dialog si Kakak ngan Abang polis. "Kecemasan mcm mana tu?" Abang polis bertanya pulak. "Encik datang jelah," si Kakak memutuskan talian sbb nak jimatkan credit prepaidnya yg tinggal tak sampai doplosen tu. Eh, emergency call free kan?

Abang2 polis sampai ngan kete peronda kat laman rumah. 3 orang keluar pakai baje orang awam. Si Kakak bg maklumat ringkas, tolong tangkap adik saya bawak pi hospital. Tangan dia kena paku dah mula bernanah dan busuk. Gitulah gamaknye taklimat ringkas si kakak. Abang polis terpinga2, "Kami x penah buat keje cenggini." "Kan ke polis sedia berkhidmat, kepada negeri dan rakyat, mcm lagu yg budak2 DPA dok hapal time modul polis dulu?" Heran aku terhadap tahap pengetahuan am si Kakak itu. Maka berkejar-kejaranlah si Anak ngan Abang2 polis keliling rumah. Dah dpt ditangkap dan dimasukkan dlm kete, boleh plak budak tu keluar balik. 'Kesuh' dan 'bebeh' ngan adegan kejor mengejor, Abang2 polis bertindak 'tegas' dgn menghumban budak tu ke dlm kete, then dikunci. Terus dibawak ke hospital.

Sampai part ni, terkikik2 aku ngan wife aku ketawa. Terbayang 3 org Abang polis dok main kejor2 ngan budak tu. Mcm permainan polis sentry kan? Tapi aku tgk Ummi maintain muka serius dia. "Hish, ko ni x elok tau guyokke uwong. Kan ke A tu ibu tunggal, dahtu anak dia 'weng' sikit. Ummi dgr sampai jer kat hospital terus tangan dia kena cuci. Siap kena operate lagi sbb dah busuk. Skang ni xleh wat ape2 tau sbb berbungkus tangan dia," Ummi kenakan kitorg sedas. Terdiam...Huish, kenapalah aku teruk sgt, ni mesti terkenan alias tersampuk perangai Najib. mboh opo-opo mboh...

June 9, 2009


Life is cool Beb!!!


Minggu ni minggu terakhir Inche Najib sama2 berkhidmat kat pejabat ni. Najib akan memulakan tugasnya di Perbadanan Pengurusan Aset Keretapi minggu dpn. I feel awkward by this situation, tumpang gembira sbb dia dah capai apa yg dia nak sgt; keluar drp pejabat ni, daerah ni dan paling penting negeri ni. Tp sedih sket sbb dah xde kawan nak gelak, ngumpat, kutuk dan mencemuh 'org2 jahat' pada pandangan kami. Najib mmg happening part2 ni.


Kenape ek, aku terasa nak wat special entry pasal Najib? Sbnrnye, wife aku yg beriya2 suwoh, sbb aku raselah, aku rapat sket ngan Najib (kebiasaannya I keep myself reserve from others). Nama Najib memula aku dgr time kat DPA dulu. Masa aku kat sana, budak2 opis ade bgtau pengganti aku time 6 months course. Balik jer, sempat jupe dlm seminggu, sbb dia plak pi kursus. Bile Najib abis DPA, dia jaga Unit Hasil. Aku tetap kat PLB. Tapi DO masa tu asyik tersilap antara aku dgn Najib. Maybe sbb kami 'hampir' sebaya dan sama2 specy kut. Disebabkan batch kami dekat, so kebanyakan pengalaman kami sama. Ditambah ngan berkongsi kawan cam Husin and Mat Lim, we can get along quite good.


Walaupun ramai pegawai lain dtg lps tu, aku tetap x rasa aku can get along with them as good as Najib. Bukanlah Shaqul, Akbal, Saipul, Cek Din, boss, Pejal, and Charlie with his angels tak ok, tp mcm aku bgtau td, batch kami rapat. Sampaikan kami beli rumah pun tarikhnya dekat2 sama (walaupun aku dah dpt kunci dah, dia belum). Sama2 amik PTK, sama2 x lulus2 lagi. And lastly, sama2 hantar form kuar duit EPF and sama2 dpt APC. Lagi satu yg best, Najib ni jenis happy go lucky alias 'The Joker'. Bagi Najib, semua benda kena buat dgn hati yg gumbira. Tu pasallah dia suka wat joke. Kalau dia dah kering idea nak wat joke, dia akan jadikan orang lain sbg subjek leluconnya. X kirelah siapa org tu, kalau dia nak kutuk, dia kutuk tang tu jugak. Sedangkan aku, kalau nak kutuk pun man2, tgk sape kan...


Sampailah semalam, bahagian tanah wat surprise farewell function for him. Aku dpt rasakan mood sedih kat dlm bilik tu. Walaupun Najib dikira berjaya mentransformkan kakitangan tanah drp dull to cheeful type of staff, tp nampak sgt bebudak dia sedih. Bukan sbb Najib dah xde jer, tp dorg dah mula merasakan penangan pengganti Najib yg 'poy' tu. To make it worse, Mr Charlie had spoiled the mood by addressing issues of work instead of putting Najib as the subject matter of the day. Well, Najib refusely accepted that fact, but who cares, dia dah nak blah, dia dah x yah tgk that 'poker face' lg. Tapi kami...?


Hahaha, Aku tau, aku xleh ucap good bye kat Najib. Tp aku harap aku dpt terus dgr cerita pasal Najib, pasal Nabil Luqman, pasal kete dolphine dia, pasal rumah baru dia. Aku jugak harap dpt dgr pasal kenaikan pangkat dia kat sana, cara keje org KTM, pasal dia ngumpat boss and staff dia. Eleh, ape guna ada handphone kan? Leh calling2. Oklah Jib, whatever promise u in time ahead, I wish u a bright future, in this world and hereafter. Adios, amigos. Life is cool, beb....

Jangan Lupa Lirik, ke Jangan Lupa Quran lebih elok?

Boss masih membelek2 akhbar BH. Mukanya serius mcm selalu kalau time baca akhbar. Ntahlah, dah jadi tebiat kut kalau org senior2 ni part bace akhbar kene wat muka serius. Walaupun boss ni jenis 'miang meow2' especially part ceriter artis wanita, tp tiap kali bace akhbar mesti dia wat muka serius. Habis belek BH, boss capai lak Sinar. Kali ni lagi dasat dia punya serius, siap kerut2 dahi yg sememangnya dah ade garisan2 tanda dah dkt nak pencen. (Len kali aku nak suggestkan dia pakai L'oreal anti-ageinglah). Kopi 'O' yg Yana hidangkan lama dibiarkan, sejuk. Uiks, selalunye kalau Yana yg tuang, mesti dia sambar...

"Apalah Aznil ni, dia wat rancangan suruh org ramai menghapal lirik. Lagu lamalah, lagu barulah, lagu rock, dangdut, pop yeyeh, mcm2. Dahtu, sape ingat, dia dpt duit. Yg tua, yg muda, budak2, mak2, yg kurus, yg gemuk, semua sibuk nak masuk, sibuk nak menghapal lagu," panjang bebel boss. Tok Kama yg dok sibuk mengemas box penghulu benti sekejap. Yelah, dah boss bercakap, org bawahan kenelah dengar kan? "Ape tu boss, pasal rancangan Jangan Lupa Lirik ke? Yg tayang kat Astro kan?" Tok Kama cuba respond. "Iyelah, kan baik kalau diorg buat rancangan suruh org hafal ayat Quran. Buatlah kuiz hafal ayat ke berapa surah berapa. Dahtu, sape dpt jwb paling tepat, dpt hadiah buat umrah. Grand prize dpt pegi haji. Kan lebih bagus," cadang boss penuh emo.

"Betul jugak tu, tapi tajuk rancangan tu kenalah tukar ke Jangan Lupa Quran, baru 'mantop'," Tok Kama bagi nasi tambah. Huish, aku tergelak sendirian dgr perbualan org tua2. Dah mmg diajar kalau org tua bercakap, 'org muda' mcm aku ni kenalah diam. Tapi dlm hati tetap gak komen. Kenapa yg Islam ni kena ikut apa yg sekular dah buat, then improvise? Dulu Akademi Nasyid dibuat pun sbb ada AF. Padahal Islam tu dah sempurna. Kalau takat Jgn Lupa Lirik tu bukan setanding pun ngan Majlis Hafazan, sbb kalimat Allah tu maha tinggi. Jgn takutlah, Allah dah janji Dia yg menurunkan alQuran dan Dialah jugak yg akan memeliharanya. Aku pun xdelah heran sgt kat rancangan Jgn Lupa Lirik tu, bukan ade org yg dpt RM sejuta pun kan? Eh, org tua tgh bercakap tu, jgn menyampuk...

June 1, 2009

Err...Which Boss r U?

Just come back from GRID International Leadership Seminar last week, and wish to share some info. Well, the title of the seminar has spoken half of what its all about. The rest is what kind of organisational behavior and style we are now and how to react. And I love to use 'react' rather to 'change'.





There are at least 7 kind of boss identified namely;

  1. 1,1 type- 'tak apa' principle. Translation: "I do according to the book and refuse to divert. Never heard what is productivity and innovation. My staff shall maintain their status quo and I am who I am."

  2. 1,9 type-'country club manager' principle. The key word "I need to become popular among my staff, so that they will follow my direction. It's 'no hal' to spend some 'elaun keraian k/tgn' just to gain their support. When everybody happy, work will goes on."

  3. 9,1 type- "What important is the end-product. I want the objectives to be achieved at what cost. Your feeling? Who cares?"

  4. 5,5 type-"We have our book what? Just followlah. You do your work, I do mine. At the end of the day, the job finish, we got our salary and everybody happy."
  5. 9,9 type- "Gold-oriented babe. Finish your job and I'll 'belanja' U teh tarik later. I am your boss and you friend as well. The company florish, our salary too. Satisfy?"

  6. Parental style- "Do as what I told as I knew it better. You good I reward, you bad I punish."

  7. Opportunist type- "I am your boss as your job description said so. But I am your friend as I need you to do all the work. You may hated me badly, but I am such a damn good actor. You will love me compulsively, heheh (always gelak setan).

And all these types could be detected via initiatives, advocacy, conflict resolution, critique, etc, etc. My comments:

  • Good approach, as the method is actually originated and developed from the US and had been introduced throughout the world. It had been discussed way back from 70's and I think it still relevant as a tool to identify our style, our organisational style as well as to create goal and objectives.

  • The 'seminar manager' - well, they are 2 of them. En Malik ok jer, but the other guy...(ask Najib for futher clarification). In term of time management, from the firm's side 'tip top', they start sharp in time, with or without the participants. Seminar material, excellent, as they are all from the US (truely, madly, deeply do...without prejudice tau).

  • Turning point- the introduction to 'critique' principle as an organizational culture. It's obvious that 'we M'sian' are a little bit hesitant and discomfort with this critique, personally and in group. P/s: They said I am an introvert, am I?
  • The participants-I give a 'WOW' as they are intelligent, outspoken, vibes but yet quite annoying sometimes.
  • Who would U suggest to attend this course: My bosses, of course after they read out our finding and critique upon the seminar.
  • The bad - they award us with some kind of plaque instead of a certificate. We just need a humble piece of paper called as a certificate to be included in our 'Buku Perkhidmatan', that's all. Susah sgt ke????

So, what type of boss am I, ha???



May 19, 2009


Jiran oh Jiran...


Petang smlm waktu di meja makan, Umi sempat bercerita pasal jiran sebelah rumah kami. "Ko tau, si M tu harini mengamuk sakan. Katanya nak menyembelih si H, abang iparnya," lapor Umi ibarat Karam Singh Waliya lagaknya. "Hah? Ape lagilah budak tu...," sahutku. My wife pandang kepadaku, mintak penjelasan tentang duduk sebenar kes ni.


"Tadi, H datang sini bawak kereta dia. Pastu dia jumpa Umi mintak kebenaran nak simpan kat sini. Katanya takut dipecah dek M. Mengamuk pasal bunga kesayangannya dilanggar lori bawak pasir yg dibeli H," Umi meneruskan laporan. "Aku bukanlah kesian sgt kat H tu, tapi kesian kat Wak Mi, maknye diorg. Malu lagi, marah lagi, kecewa lagi tengokkan perangai anak menantu dia," responku terhadap cerita Umi. Umi diam, agaknye cube menyelam perasaan jiran sebelah.


Begitulah kisah jiranku. Semenjak ketiadaan wak lanang (bapak dorg), mcm2 benda berlaku. Penah dulu si M ni mengamuk sbb pinangannya ditolak. Mengamuk dia malam tu sampai habis pasu2 bunga (dia ni bukak nursery bunga) dipecahkan. Habis pasu2 yg rege cikai2 pecah, dia amik kapak. Ditakiknye tiang rumah pulak. "Kenapa dia tolak? Ape kurangnya aku ni?" camtulah lbh kurang dia teriak2. Kesian aku tengok mak dia time tu. Sambil merayu2 sabarkan anaknye, sambil nangis, "Sabar, sabar, takkanlah ko nak robohkan rumah mak ni. Nanti mak nak duduk mana." Masa tu anak2 yg lain cuba nak rampas kapak dari tangannya, tp berundur sbb M melibas2 kapak ke arah dorang. Kena angin jer. Aku cakap kat wife aku, "Telifon polis jer, ni dah tahap bahaya ni." Dan dan tu jugak dia teriak,"Hoi orang kampung, tengok aku nak mengamuk ni. Jangan ada sape2 nak masuk campur. Jangan ada yang cuba2 telifon polis. Aku tak kacau korang, korang jgn cuba2 mengacau aku." "Aik, dia nia ade telepathy ke?" aku tanya soalan yg x spttnye kat wife aku.


Tak lama lps tu, polis sampai. Mencicit dia lari ke semak2. Mana kapak, mana warning dia, mana amuk dia, dah terbang semuanya. Sudahnye, mak dia gak yg kene berjawab ngan polis tu. Tapi kali ni, kalau dia buat lagi, taulah aku ape nak buat...telifon polis.

May 12, 2009

Seindah rupa parasmu...


"Allahumma kama hassanta kholqi fahassin khuluqi," Faiqbal menyapu gel rambut L'oreal sambil tersenyum kambing. Kadang disapu ke atas rambutnya, kadang menyerong. Masih tersenyum lagi. "Harini nak wat style spiky lah plak," masih tersenyum kambing. Dipalit pulak facial cream jenama yg sama ke seluruh kulit mukanya. "Ceh, hensem jugak aku ni...," bisik hatinya tp masih boleh didengari sang isteri di sebelah. "Udahlah perasan tu bang, kalau perasa muka tu ensem, budi pun kenalah ensem. Jangan plak nanti kebaikan fizikal tak setanding kecantikan budi," ceramah Ustazah Bahiyah digunakan sbg senjata mematikan ke'perasanan' suaminya. "Eleh, jeles," Faiqbal mencebik bininya sendiri.


Sampai di opis, Faiqbal terus ceria. Sambil berjalan ke mesin perakam waktu (wah, standardnya bahasa aku), dia menyanyi2 lagu Joget Lambak. Bila nampak Najib, tiba2 dia slowkan suara sumbangnya. Takut kene kutuk sbb itu lagu febret Najib. Tapi dia heran sbb xde owang menegur penampilan ala metroseksual mahupun uberseksualnya haritu. "Takpe, mungkin pagi ni gelap skit kut, diorg blom nampak kehenseman aku," Faiqbal cuba memujuk hati besarnye (eh, dia mane ade organ yg kecik memandangkan saiz badannye yg ala xxxL tu). Jahat...


Macam biasa, Faiqbal akan terus memerap dlm biliknye. Sementelah dia seorang bos, perangai 'kera sumbang'nya xde sape ade beran nak tegur. Jam terus berputar melupakan Faiqbal dan segala ulah serta karenahnya. Tiba2 Kak Bus mengetuk pintu kaca biliknye. Instead of memandang si pengetuk pintu, Faiqbal paling ke jam dinding (eleh, nak tiru kata tuan Kadhi sbg penceramah yg 'paling kejam'lah tu). "Hah, kamu nak ape?" masih mengharap Kak Bus memuji penampilah 'poy' dia walaupun hari dah merangkak senja. "Ada public nak mintak tandatangan salinan sah sijil. Diorg tunggu kat luar," cepat2 jer Kak Bus beredar sambil meninggalkan bauan 'semerbak'nya yg ala2 menatang skunk tu.


Hati Faiqbal panas, sebal dan terbakar. Perubahan penampilan yg dibuatnya tidak mendapat perhatian, jauh sekali pujian. Alih2 kene melayan public lak. "Ah, pedulikkan ngan dorang tu sumer. Aku yg berabih riban2 ni xde sape nak terperasankan..." langsung dia bangun meninggalkan kerusi leather yg berlekuk dek lame sgt dia duduk atasnye dan dek menampung berat badannye yg 'ala biggest loser' tu. Diliriknye public yg dok menunggu kat kerusi jati depan bilik. Kak Bus geleng2 kepala x tau nak ckp ape.


Jam dah tunjuk pukul 5.10 ptg. Cik Azi dah siap2 nak kunci opis. Baru dia terperasan ada public dok menunggu kat dpn bilik bosnye. "Sah, ni musti inche Faiqbal dah wat hal. Buleh dia tinggalkan public gitu2 jer..." katanya dlm hati sambil tangan diawang2kan gaye Apek Senario sambil menelepon pegawai lain. "Begitulah tuan2, dari pagi kita doa mintak Allah cantikkan budi kita mcm rupa kita. Tapi kita sendiri yang merosakkan doa kita ngan sikap kita sendiri," Ceramah Ustaz Husin pagi esoknye menjawab segala persoalan yg menjadi buah mulut Bahagian Pentadbiran minggu itu.


p/s: terima kasih kat opis aku yg sentiasa mengilhamkan cerite ceriti cenggini.

May 5, 2009


Diari Leng Chai


Sebelum apa-apa, benarkan penulis ketawa dulu, kah kah kah. Apesallah payah sangat nak wat summary pasal buku cereka (cerita rekaan) remaja ni? Baru jer menaip satu ayat, public dah terpacul nak angkat sumpahlah, nak wat pindahmilik tanahlah, meeting bagailah…Agaknye ade hikmahnye buku kecik ni.

Kalo nak dikirakan saiznye, buku ni nipis jer, topiknye pun sempoi. Jalan ceritanya sangat ringan (iyelah, bagi pembaca yg dah x berapa remaja ni), mengisahkan Leng Chai yang nakal tetapi kurang fasih berbahasa Melayu mulanya tertekan dengan keadaan pembelajaran di sekeliling murid Melayu Kelantan. Tapi macam biasalah, budak2, cepat dapat kawan. Akhirnya Leng Chai telah menyelamatkan Nek Tonah, wanita tua yang dipinggirkan di kebun getah oleh orang kampung daripada bahaya kebakaran, chewah mcm cerita kanak-kanak kan? Mmglah kanak2.

Best ke ceriter dia? Bestlah jugak dibaca time2 nak masuk meeting ngan Exco mggu lps. Dlm meeting kepala dok memikio ape aje ulah budak cina Leng Chai ni. Camtulah manusia ni, yg masih budak, tak sabo nak jadi dewasa. Tengok jer rancangan Tom Tom Bak tu, budak2 dimake up cam owang dewasa, pakai baju dewasa, nyani lagu dewasa. Yg dah dewasa nak jadi remaja balik, sibuk nak pakai krim bagi rejuvenate. Yg dah tua bangka lak sibuk nak jadi bebudak, tinggal semayang, tinggal puasa (budak belum baligh kan x wajib puasa). Ape ajelah aku mengaruk ni? Tapi betul kan?

Lagi satu, penulis teringat satu peristiwa time mengaji Kusza dulu. Roomate asal (kan asalnye budak UIA kene beroomate ngan budak kusza), kirim mee samah kat pasar Pak Tuyu. Mcm mana rupa mee samah tu? Yg ade mee besa (mee kasar) ngan mihun (mee halus) jer. Dah round 2 kali pasar tu tp xde jugak jumpe mee yg berlainan rupanya. Sekali itu mokcik sudah kasi tanya, “Awang nak beli ape?” maka aku pon jwb, “Mee samah”. Terus dibungkuskan mee nya. “Itu mee goreng,” aku ckp balik kat mokcik gemuk. “Iyelah, samah tu lima posen,” e’ine wat malu jer…

Kesimpulannya, x sia2 sebenarnya membaca ni. Aku pun heran kalau org kate M’sian malas membaca, x pun kite ni baca selai je buku dlm setahun. Diorg terlupa kut, nak includekan, follow blog pun dikire membaca. Ke guane?

April 29, 2009


Unta oh Unta...

Diriwayatkan dari Jabir r.a. bahawa suatu hari rasulullah telah didatangi oleh seekor unta yang agak lemah. Unta tersebut terus menemui baginda sambil berbisik-bisik di telinga rasul. Usai sang unta berbisik, baginda lantas menemui tuan empunya unta seraya berkata, “Janganlah engkau memaksa-maksa unta ini untuk membawa bebanan yang melebihi kemampuannya. Berilah unta ini makan secukupnya dan janganlah engkau sekali-kali menyiksanya.” Maka sang unta pun dilayan baik oleh tuannya sesuai dengan arahan rasulullah.

Setelah beberapa lama sang unta bertemu lagi dengan rasulullah. Kali ini sang unta kelihatan sihat dan ceria. Sang unta berbisik sesuatu kepada rasulullah dan kelihatan baginda juga membisikkan sesuatu kepada sang unta. Sang unta kelihatan terkejut dan bermuram durja. Sejak hari itu, sang unta bekerja keras sehingga selalu terlupa untuk makan. Badannya yang dahulu gemuk menjadi kurus dan akhirnya mati. Maka tuan punya unta datang menemui rasulullah mengadukan perihal sang unta. “Ketahuilah kamu, pada mulanya sang unta menemuiku dan mengadu bahawa ia tidak mampu untuk menanggung beban berat yang diarahkan oleh tuannya. Maka aku telah menemui tuannya dan meminta agar kebajikan unta ini dijaga dan haknya dipelihara. Pada kali kedua, ia membisikkan kepadaku bahawa unta bahagia dengan layanan tuannya selepas itu. Tetapi aku telah memberitahunya bahawa ia akan mati tidak lama lagi. Unta menjadi sangat takut dan mahu menghabiskan sisa hidupnya dengan berbakti kepada tuannya sepenuh hati sehingga melupakan soal makan dan minum,” jawab baginda.

Lihatlah betapa sang unta pun tahu takutnya ajal maut itu. Sedangkan kita, manusia yang berakal ini, yang telah menghantar jenazah ke kubur, yang melihat jenazah dikuburkan, dan mendengar talkin, tidak insaf-insaf akan soal kedatangan maut. Berani betul kite ni ek???

April 24, 2009


Kenali Personaliti Anda

Bayangkan di hadapan anda ada sekeping kertas putih bersih. Sekarang lukiskan sebuah bulatan di atas kertas tersebut. Selepas itu buatkan satu titik di atas kertas tersebut. Personaliti anda dapat dinilai dengan tempat anda melukis titik tadi.

Sekiranya titik tersebut berada betul-betul di tengah bulatan: anda adalah orang yang mengikut arahan dan mendengar kata. Anda juga adalah seorang yang berdisplin dan mudah diatur. Teratur dan berhati-hati dalam membuat keputusan.

Sekiranya titik tersebut di dalam garisan bulatan tetapi tidak di tengah-tengah: anda seorang yang mengikut peraturan pada kebanyakan masa tetapi cenderung untuk melanggar peraturan. Anda suka kepada cabaran dan risiko dan kadang-kadang sedikit nakal.

Titik di luar garisan bulat tetapi masih di atas muka kertas: anda seorang yang sangat sukakan cabaran dan melawan peraturan. Anda sukakan pekerjaan yang penuh risiko seperti polis dan bomba, (ye ke?)

Titik di belakang kertas: anda mempunyai kreativi yang tinggi dan mendahului zaman. Disebabkan kreativiti melampau anda, anda sering disalah tafsir oleh orang sekeliling.


p/s: udah, habis kertas diconteng bebudak kat opis aku...

April 15, 2009


Prinsip 10/90

Mari kita analisa dua senario di baawah dan sama-sama memikirkannya.

Senario A

Pada suatu pagi ketika di meja makan, si anak yang ingin bersalam sebelum ke sekolah telah terlanggar meja makan dan menumpahkan air kopi ke atas baju putih si ayah. Si ayah terus meradang dan memarahi si anak. Maka menangislah si anak dek herdikan ayahnya itu. Tidak setakat itu sahaja, sang ayah terus mengarahkan perasaan bengangnya kepada si ibu, ”Kamu pun satu, kenapa letakkan teko kopi tu di tepi meja? Kalau kamu letak di tengah pasti airnya tidak tertumpah di atas bajuku.” Sambil mengibas-ngibas air kopi yang mula meresapi baju putihnya, sang ayah laju menaiki tangga menuju ke biliknya. “Mana pulak kamu letak bajuku yang lain? Aku dah lewat ni,” jerit sang ayah dari dalam bilik. “Di mana lagi kalau bukan di tempat biasa,” si ibu menyahut dari dapur sambil tangannya sibuk membersihkan meja makan dan memujuk anaknya yang menangis tersedu sedan. “Mana ada. Cepatlah carikan bajuku. Aku dah lewat ni,” suara sang ayah semakin keras.

Si ibu bergegas ke bilik dan mencapai baju kerja si ayah yang baru, “Nah, inikan baju Abang di tempat biasa. Itulah, orang cari dengan mata tapi abang cari dengan hidung. Mana nak jumpa,” Muncung. Sambil mendengus si ayah menukar bajunya dan terus turun ke bawah. Dilihatnya si anak masih di meja makan, menangis. “Apa lagi ni, cepatlah tunggu di luar, nanti ditinggalkan bas sekolah,” arah si ayah tegas. “Memang dah ditinggal pun,” sahut si ibu pula. Dengan hati yang panas si ayah terpaksa menghantar anaknya ke sekolah. Jam sudah menunjukkan hampir 8.00 pagi. Memikirkan dirinya semakin lewat, sang ayah terus memecut ke sekolah anaknya di arah bertentangan dari tempat kerjanya. Tanpa sedar dia telah melanggar tiga lampu isyarat merah dan ditahan polis. Sudahnya dia disaman. Sampai di pintu pagar sekolah, loceng telah lama berbunyi dan semua murid sudah memulakan kelas. Dengan keras si anak menghempas pintu kereta dan berkata, “Saya benci ayah.” Tersentak si ayah dengan apa yang baru didengarinya.

Fikirannya masih ligat memikirkan segala peristiwa yang baru sahaja dilaluinya pagi ini. Terlalu pantas dan terlalu banyak. Sehingglah dia tiba di pejabat dan didapatinya dia telah terlewat 30 minit. Encik M, ketua jabatannya yang baru secara kebetulan lalu di hadapannya. “Hai, awal kamu sampai pagi ni,” Sinis. “Hei, kamu tunjuk lagak ya. Mentang-mentanglah baru naik pangkat. Sudah lupakah kamu kita dahulu sama jawatan?” Suara si ayah terus meninggi.

Sekarang, cuba analisa kes ini pula.

Senario B

Pagi yang sama di rumah yang berbeza. Seorang bapa sedang duduk menikmati sarapan paginya. Si anak datang untuk bersalam sebelum pergi ke sekolah. Secara tidak sengaja si anak terlanggar meja tersebut dan kopi tertumpah di atas baju ayahnya. Si anak terus meminta maaf atas kesalahannya. Dengan senyum, si ayah memujuk, “Tak apa, nanti ayah minta ibu cuci baju ini. Adik jangan menangis ya. Ayah nak tukar baju yang lain.” Si anak yang ketakutan tidak jadi menangis.

Setelah menyarungkan baju yang lain, si ibu memuji sang ayah,”Nah, Abang nampak lebih segak dengan baju ini. Ayang bangga jadi isteri Abang.” Dengan hati yang girang si ayah terus menuju ke kereta. Sang Ayah tiba sedikit lewat ke pejabat pada pagi itu. Ketua jabatannya menegur,”Hai, awalnya kamu hari ini.” Sinis. “Encik tak tahu apa yang berlaku pagi tadi...,” sahut si ayah sambil bercerita tentang peristiwa kopi yang tertumpah di atas bajunya. “Wah, bahagianya keluarga kamu. Ceritalah lagi. Pagi ini saya belanja kamu sarapan bagi menggantikan kopi yang tertumpah,” pelawa ketua jabatan penuh ceria.

Sebenarnya 10 peratus daripada apa yang berlaku dalam hidup kita adalah takdir tuhan yang kita tiada kuasa untuk mengubahnya. Manakala 90 peratus lagi adalah elemen-elemen yang boleh kita kawal hasil daripada reaksi terhadap sepuluh peratus peristiwa tadi. Setiap hari kita akan menghadapi ujian, cabaran dan peristiwa. Segalanya terpulang kepada bagaimana kita menganalisa, menimbang dan membuat keputusan terhadap apa yang berlaku. Kalau positif pandangan kita maka akan positiflah keputusannya. Manakala 10 peratus elemen yang tidak dapat dikawal seperti cuaca, kesihatan, kematian, musibah kenakah kita hadapi dengan penuh positif dan sabar.

April 10, 2009


Kita selalu tersalah sangka


Bermula kisah perkenalan dua orang budak yang masih bersekolah rendah. Rosnah dan Ahmad. Mereka sangat akrab sehinggalah memasuki sekolah menengah yang sama. Pada peperiksaan SPM, Rosnah telah mendapat keputusan yang cemerlang dan diterima melanjutkan pengajian ke universiti. Manakala keputusan Ahmad sekadar cukup makan dan terpaksa bekerja sendiri. Ahmad memelihara lembu secara kecil-kecilan.

Masa terus berlalu dan Rosnah mulai kurang menghubungi Ahmad. Baik melalui telefon mahupun surat. Ahmad cuba memahami keadaan Rosnah yang sibuk dengan pengajiannya di universiti. Suatu hari Rosnah menghubungi Ahmad. Mendengar suara insan yang dicintainya, Ahmad sungguh gembira. Dia juga berhasrat melamar Rosnah yang akan menamatkan pengajian tak lama lagi. “Abang, Ros nak bagitau abang satu berita. Berita penting,” kata Rosnah. “Abang pun ada perkara nak bagitau Ros. Ros cakaplah dulu,” girang suara Ahamad. “Ros nak bagitau Abang, Ros akan berkahwin dengan Azlan. Dia senior Ros di universiti. Dia sekarang telah menamatkan pengajian dan berjawatan besar. Ros harap abang boleh terima berita ini dan jangan hubungi Ros lagi,” ringkas berita Ros.

Ahmad begitu terkejut mendengar berita yang tidak disangka-sangkanya. “Agaknya Ros berubah hati kerana Abang tidak pandai dan kaya seperti bakal suami Ros. Tapi abang berjanji akan menjaga Ros, kerana abang mencintai Ros,” balas Ahmad penuh pengharapan. “Abang fikirlah apa abang nak fikir. Ros dah membuat keputusan. Jangan hubungi Ros lagi. Abang Azlan tak suka,” Ros mematikan perbualan.

Ahmad sangat terkilan dengan sikap Ros. Insan yang paling dicintainya telah meruntuhkan harapannya, satu-satunya harapannya. Lebih-lebih lagi di saat dia ingin melamar kekasih hatinya itu. “Mulai hari ini, aku akan buktikan kepada Ros dan dunia, aku, Ahmad boleh berjaya walaupun aku tidak belajar di universiti. Aku akan buktikan aku akan lebih berjaya daripada Azlan,” tekad Ahmad bulat.

Mulai hari tersebut Ahmad bersungguh-sungguh mengusahakan penternakan lembunya. Tidak berapa lama kemudian dia sudah pun membuka beberapa ladang ternakan di beberapa buah negeri. Akhirnya, berkat usaha gigih Ahmad, dia kini menjadi kaya.


Suatu hari Ahmad pulang ke kampung halamannya dengan menaiki kenderaan mewah. Ingin ditunjukkan kepada semua orang bahawa ini adalah Ahmad, budak yang hanya belajar setakat tingkatan 5. sekarang Ahmad bukan macam Ahmad dulu. Ahmad dah berjaya, kaya dan berduit. Ketika melalui sebatang jalan, Ahmad terpandang sepasang suami isteri sedang barjalan kaki. Kasihan terhadap kepayahan pasangan tua itu berjalan, Ahmad berhenti untuk menumpangkan mereka. Alangkah terkejutnya dia apabila mendapati kedua orang tersebut adalah ibu dan bapa Rosnah. “Pakcik, makcik, marilah naik. Saya hantarkan ke mana pakcik dan makcik nak pergi,” pelawa Ahmad. Keduanya menaiki kereta mewah Ahmad. “Alhamdulillah, kau sudah berjaya Ahmad. Tahniah,” kata-kata pujian terpacul daripada mulut si suami. “Iya pakcik. Saya dah berjaya. Saya berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapat apa yang saya ada hari ini. Oh ya, pakcik dan makcik nak ke mana tengah tengah panas ni?” Ahmad menyembunyikan soalan sebenar untuk bertanyakan hal keadaan Ros yang lama tidak didengarnya. “Engkau hantarkan kami ke perkuburan di hujung kampung tu,” pinta si suami. “Kubur? Tapi pakcik dan makcik nak lawat pusara siapa?” tanya ahmad kebingungan. “Kubur si Rosnah,” ringkas. “Rosnah? Tapi...”Ahmad tidak sempat meneruskan kata-katanya. “Ya nak, Rosnah meninggal selepas sebulan dia memberitahu kau yang dia akan bernikah dengan Azlan. Sebenarnya dia mengidap barah yang kronik. Dia tidak mahu menghampakanmu dan membuat kamu terluka sekiranya berkahwin denganmu. Dia terpaksa mereka cerita bahawa dia akan bernikah agar kamu berasa marah dan bekerja lebih keras untuk berjaya. Nah, lihatlah keadaanmu sekarang. Pakcik rasa pasti roh Rosnah tenang melihatkan kau seperti ini sekarang. Kita ziarah kuburnya sama-sama ye nak,” lembut suara ayah Rosnah. Ahmad terpempan.

April 7, 2009


Siapa kite semalam??


Jumaat lepas time kat masjid usai solat tahiyyatul masjid, saya menghulur tangan ke orang sebelah. "Eh, Pak Latip," hampir2 jer aku x terkontrol suaraku. Pak Latip terus genggam tanganku sambil menepuk bahuku. Terperasan beberapa pasang mata memandang kami, aku terus berbisik, "Ape Pak Latip wat kat Kuala Selangor?" "Saya jadi jurulatih kursus BTN kat kem Kristal. Pak Husin ngan Pak Mail pun ada," suara Pak Latip tetap macam dulu, 4 tahun dulu, ketika aku meninggalkan Yadim. Selesai solat, Pak Husin dan Pak Mail merapati kami. Aku tau dorang excited sgt jumpe aku kali ni. Ntahlah, agak2nye kalau bukan kat mesjid mesti dorg nak timang2 aku. Sebabnye? Haaaa, sbbnye kami byk sgt bekerjasama menganjurkan program Yadim dulu. The close relation and bondage menjadikan aku seperti anak kpd mereka semua, bukan 3 orang jurulatih ni jer, ramai lagi jurulatih BTN.


Sabtunya, aku sms Arep, Senior Federal Counsel kat Putrajaya. Saje jer nak mengacau anak bujang ni pepagi. Biasenye dia ni kalau tak sibuk memilih bantal nak meneruskan peniduran, beliau akan bershopping ke KL. Heh, tengah hari barulah dia reply, sah dia membute td. Katenye dia tgh meng'ejas' boss dia, mintak transfer ke KB sbb ayahanda beliau sakit2. Aku mintak dia bersabar dan doakan ayahnye cpt sihat. Dia reply, "Thanks bro. U're my bestfriend".


Malamnye kene bertugas kat majlis DO kat Shah Alam. Sementara menunggu en Najib sampe, aku sms Saudara Majoi, wishing him happy b'day. Dia reply, "Ko masih ingat b'day aku ek, tq2. Kite kawan selamanye ek". Terharu. Then, aku call Iwan. Dgr2nye dia baru kehilangan bonda few days back. Tp, how to start the conversation ek? Ye...tanyelah pasal trip dia ke Makassar. dia pon ceritelah serba sedikit and terus mintak maaf sbb x jwb call aku ituhari sbb busy menguruskan kenduri tahlil arwah bondanya. Aku ucap takziah. Teringat kat ustazah Halimah (bonda Iwan), orgnye rajin melayan kekawan anaknye kalau dtg. Terel bercakap almaklum bekas YB. X sombong dan rajin berjalan, alfatihah wat arwah. Tp aku xnak end the conversation with sad ending, so aku mintak Iwan pass the phone kpd anaknya. wah, petah tol budak tu bercakap. And I know where that's kid got the telent, tgklah mak bapak dia....


And by sunday as I woke up, I wonder, "I am so lucky to be who I am today. As my life yesterday circled with beautiful memories, wonderful experience and awful people like u all, my readers. Thanks" Sob sob, emolah plakkkk