April 24, 2009


Kenali Personaliti Anda

Bayangkan di hadapan anda ada sekeping kertas putih bersih. Sekarang lukiskan sebuah bulatan di atas kertas tersebut. Selepas itu buatkan satu titik di atas kertas tersebut. Personaliti anda dapat dinilai dengan tempat anda melukis titik tadi.

Sekiranya titik tersebut berada betul-betul di tengah bulatan: anda adalah orang yang mengikut arahan dan mendengar kata. Anda juga adalah seorang yang berdisplin dan mudah diatur. Teratur dan berhati-hati dalam membuat keputusan.

Sekiranya titik tersebut di dalam garisan bulatan tetapi tidak di tengah-tengah: anda seorang yang mengikut peraturan pada kebanyakan masa tetapi cenderung untuk melanggar peraturan. Anda suka kepada cabaran dan risiko dan kadang-kadang sedikit nakal.

Titik di luar garisan bulat tetapi masih di atas muka kertas: anda seorang yang sangat sukakan cabaran dan melawan peraturan. Anda sukakan pekerjaan yang penuh risiko seperti polis dan bomba, (ye ke?)

Titik di belakang kertas: anda mempunyai kreativi yang tinggi dan mendahului zaman. Disebabkan kreativiti melampau anda, anda sering disalah tafsir oleh orang sekeliling.


p/s: udah, habis kertas diconteng bebudak kat opis aku...

21 comments:

  1. Ajak, takpe la jugak abis kertas. Masa Eija darjah 5 dulu ada la sorang cikgu Matematik ni buat titik perpuluhuan atas pipi Eija. Terlupa buat titik perpuluhan so dia pun buat titik kat pipi katanya sampai bila2 pun takkan lupa. Parutnya sampai sekarang masih ada (betapa Cikgu Andartu tu tekan sampai luka la). Tak cukup buku maths pipi anak dara orang pulak cikgu ni bantai. huh ib baik hantaran tak kurang. hehehe

    ReplyDelete
  2. la, ingatkan jadi tahi lalat tadi.. jadi parut rupanya..

    ReplyDelete
  3. eija: kesiannye, kalaulah dia tau anak murid yg dia tenyeh pipinye tu skang jd lawyer, mesti dia cuak gilerrrr. saman jer, eh, dah lps limitation Act kan???

    ust pi'e: kalau kes tu jd kat ambe, mesti muke ambe dah mengalahkan seripah aini, yelah, ambe ni kan typical law student...math bancau....

    ReplyDelete
  4. yana tak wat pon, imagine jerk...kalu ct mesti wat sbb ats meja die banyak kertas bersepah..hehehehee

    ReplyDelete
  5. yana : itu pujian , Terima Kasih.

    "Titik di belakang kertas: anda mempunyai kreativi yang tinggi dan mendahului zaman. Disebabkan kreativiti melampau anda, anda sering disalah tafsir oleh orang sekeliling."

    sekali lagi , terima kasih yana, LIHATLAH DUNIA

    ReplyDelete
  6. kertas bersepah atas meja tue bukan kreativiti, yana tak salah tafsir pon cume nak bagi tau kat ct tolong kemas meja..hihihihihihi

    ReplyDelete
  7. itu menunjukan ct terlalu banyak kerja.sibuk sibuk ...sampai x der masa nak kemas meje. kalau meja kemas aja , maknanyer banyak masa nak susun cantik2. lagipun reminder buat ehem ehem ..meja ct tu kecik ...uwa....

    ReplyDelete
  8. Okiss, ct memang tak banyak keje yana tau arrr tak yah bagitau...yana faham.Para bloggers ct memang takder keje.

    ReplyDelete
  9. Ajak, sememang-memangnya dah terlepas. Anyway Ayah Eija dah gi jumpa Guru Besar sehari lepas tu. Cikgu tu kena warning gak. Puas hati akak.

    ReplyDelete
  10. siti x der keja. That whut i wish for. i wish...i wish ...terer la yana ni , boleh tau wish siti . Bahaya ni yana . yana dapat ramal tak siapa jodoh siti , tak sabar nak jadi Puan ni....


    terima kasih lagi ya yana

    ReplyDelete
  11. Bukan ker ct dah jadi puan kepada mr. longkong, ct nk jodoh ngn saper lagi. Ct nie memang tamak arrr...hahahahahaha

    ReplyDelete
  12. eija: cikgu tu mmg cari nahas, berani dia wat hal ngan anak OCPD? hehehe, ana pun ada takut...

    ct: yelah ct tu sibuk, sibuk mengejo ahlongkang, (tok hakim kate longkong ct busuk), iyelah, dia dpt umah baru kannnnn.

    yana: x payah nak menilik jodoh ct tu, susah...

    ReplyDelete
  13. Ajak, ayah Eija bukannya polis le. Orang kuat Jabatan Perkhidmatan Haiwan, Penang dulu le.

    ReplyDelete
  14. Yang jelasnya manusia punya pelbagai fael, mestikan ante tak pernah lupa ragam kekawan ante kat iium (ex-iium kusza)

    ReplyDelete
  15. eija: La...ye ke? tp yg penting 'orang kuat' kan?

    ibnmalaki: salam...musti ingat...tp yg nama ayahandanya Malaki tu x teringat lak, sape ek?

    ReplyDelete
  16. ibnmalaki: ahlan ahlan ya sohibi

    ReplyDelete
  17. Manjanya orang itu. Dulu masa aku kena rotan ke, kena tempeleng & terajang oleh cikgu di sekolah, aku tak pernah beritahu dengan emak dan bapak aku, kalau aku beritahu, lagi lebih teruk aku kena.

    Kebanyakan ibu bapa zaman sekarang ni suka sangat menangkan anak. Macam manalah anak-anak tak mua.

    ReplyDelete
  18. Kashaf:

    Bukan masalah manja. Bertindak ikut situasi le. Kadang2 cikgu ni melampaui batas. Eija tak kisah kalau kena denda ke atau kena pukul ngan pembaris kat tangan sebab kesalahan kecik, terlupa letak titik perpuluhan. Ni jangan main2 muka orang sampai luka kecik.(Muka orang pompuan begitu berharga.)

    Pernah kena rotan kat tangan sebab bagi kwn tiru homework. Bila report kat Ayah dia cakap padan muka sapa suruh bagi kawan tiru. So, kesimpulannya tak semua perkara mak bapak mesti report cikgu kat cikgu besar kecuali perkara tu memang tak masuk dek akal.

    Yang you pulak apasal kena terajang? ni dah kes dera ni.

    ReplyDelete
  19. sabar eija, sabar kasap. cikgu tu yg salah, kite betul....

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.