December 31, 2008

Kisah di Kilang Kasut

Kilang kasut

Tuan Kiroro mendapat berita dari temannya yang baru pulang daripada sebuah Negara di tengah Afrika mengenai perihal potensi membuka sebuah kilang kasut di sana. Demi mendengar peluang business, misainya berkerinyut2 gatal. Maka dipanggilnya kedua orang pegawai kanannya,” Aklab, Fauzan, kamu berdua packing apa yg perlu, mlm ni kamu berdua akan terbang ke Afrika,” no option walaupun Aklab tersgt tak senang dgn arahan last minute cam tu. “Tp tuan, kenapa kami kena pergi Afrika, kenapa malam ni, kenapa kami?” Aklab bertanya byk soalan spt kebiasaannya.

“Saya nak kamu berdua meninjau peluang kilang kita melebarkan perniagaan di sana. Sudah, jangan byk soal, saya boss ke kamu boss?” misai Mr Kiroro semakin mengembang. Bagi Fauzan, inilah peluang baik untuknya. Peluang untuk berbakti kepada syarikat dan peluang untuk membuktikan bahawa dialah pegawai multi-tasking yang selalu disebut2 Mr Kiroro.

Maka berangkatlah kedua2 pegawai Mr Kiroro ini menuju Afrika. Satu dgn hati penuh keazaman sedangkan satu lagi dgn penuh rasa tak puas hati. Perjalanan selama 10 jam begitu membebankan Aklab. Tambahan pula keadaan cuaca panas dan kekurangan infrastruktur sangat2 mendukacitakan Aklab. Lebih2 lagi apabila dia terpaksa berkongsi kenderaan dengan si Fauzan, rakan sekerjanya yang dianggap saingan ketatnya. Fauzan terpaksa beralah dengan mengambil kenderaan lain yang seperti van sedangkan pacuan empat roda itu terlebih dahulu ditempahnya.

Mungkinkah ini kenderaan rebutan Aklab? Mungkin tidakkkkkk

Aklab terus tidak berpuas hati. Terik mentari seolah2 membakar hatinya yang sedia kering itu. “Apa ni, dahlah Negara mundur, panas, kotor. Apa yang boss nak suruh aku cadangkan buat semua orang tak berkasut ni. Jangankan hendak membina kilang, kasut pun orang sini tak pakai,” suaranya bergumam tak keruan. Air mineral besar di tangannya ditogok rakus.

Apa yang berlaku kepada Fauzan pula amat berbeza. Setibanya dia di lokasi tersebut, ramai kanak-kanak mengerumuninya. Hatinya sungguh terharu mendapat sambutan yang tidak diduganya. Mereka semua tidak berkasut, tetapi Fauzan langsung tidak memandang rendah kepada mereka. “Oh ya, ada sedikit gula-gula di dalam beg sandangku. Baik kuberi kepada anak-anak ini,” kata Fauzan di dalam hati seraya membahagi-bahagikan ole2 tersebut. Bertambah gamatlah suasana di situ. Kedua2nya kemudian pulang ke hotel untuk menyediakan laporan untuk sang boss.

Apa yang tidak diketahui oleh kedua2 pegawai ini ialah ketua mereka, Mr Kiroro sebenarnya memerhatikan kedua2 mereka dari jauh. Pada malam itu, Mr Kiroro memanggil keduanya di hotel. “Aklab, apakah pandangan kamu mengenai potensi business di Negara ini berdasarkan pemerhatian kamu setakat ini?” Tanya si boss. “Tuan, pada hemat saya, kita tidak sesuai untuk membuka kilang kasut di Negara ini memandangkan rakyat di sini tidak memakai kasut. Siapa yang mahu membeli kasut-kasut kita nanti. Saya juga percaya dengan keadaan ekonomi yang mundur dan rakyatnya yang miskin, itu tidak akan menyumbang ke arah kemajuan kilang kita kelak,” Aklab berbangga dengan latar belakang pendidikannya yang mempunyai Master dalam bidang pengurusan perniagaan.

“Kamu pula Fauzan, apa pandangan kamu?” Mr Kiroro mengalih pandangan kepada pegawainya yang satu lagi. “Tuan, saya rasa kita sangat patut membuka kilang kasut di sini. Memandangkan mereka semua tidak berkasut dan tiada perusahaan kasut di sini, saya kira itu adalah satu peluang besar kepada kita. Fikirkan mengenai saingan dan pemasaran. Fikirkan juga mengenai tenaga buruh yang murah. Saya rasa, tuan sangat bijak kerana memilih Negara ini untuk mengembangkan perniagaan kasut tuan,” ujar Fauzan penuh semangat.

“Nah, sekarang kamu sudah tahukan wahai Aklab, mengapa selalu aku mengutamakan Fauzan. Dia ikhlas dan jujur dalam membuat pemerhatian. Baginya sesuatu cabaran itu adalah peluang, bukannya penghalang. Sedangkan kamu aku lihat tidak berbuat sepenuh hati. Bagimu segalanya sukar dan mustahil. Walaupun kamu mempunyai ijazah yang lebih tinggi, tetapi aku rasa tempatmu bukan di sini, melainkan di kayangan sana,” ucapan si ketua penuh sindiran. Merah telinga Aklab…

Selamat Tahun Baru

Selamat Tahun Baru

Salam wat semua. 2009 semakin hampir dan 2008 semakin meninggalkan kita. Pada hari ini kita sibuk berkira-kira tentang azam baru dan semakin melupakan azam yg kita buat untuk 2008. Bagi yg dah biasa kerja, setiap jabatan pasti sibuk membuat SKTkan? Tujuannya pastilah nak tengok adakah sasaran tahun 2008 yg dibuat pada 2007 dah dicapai atau belum. Dalam masa yang sama juga sasaran untuk 2009 sudah dirangka.

Alam akan terus meneruskan kelangsungannya. Manusia sebagai pentadbirnya akan terus membuat perancangan dan melaksanakannya. Tetapi Allahlah jua yang menentukan segalanya. Umpamanya pertukaran pemerintahan dan pucuk pimpinan pastilah akan merobah sasaran yg telah ditetapkan pada tahun lepas. Dan pencapaian 2008 seharusnya tidak dinilai secara on paper, per se. sekurang-kurangnya itulah pendapat saya. Manakala tahun hadapan terus menunggu dan pastinya akan berlalu. Itulah aturan alam.

Teringat pula pada satu ceramah sempena Maal Hijrah. Si penceramah sering membawakan perumpamaan yang mudah. Kerana kita suka perkara yang mudah. Lihat sahaja tagline Digi. Manusia ini ibarat mata gergaji. Kita tidak tahu apakah cabaran dan dugaan yang akan mendatang. Apa yang penting haruslah sentiasa bersiap siaga dengan kemahiran dan pengetahuan. Kiranya kita sentiasa bersedia, insyaallah, apa sahaja cabaran dapat dihadapi. Begitulah perumpamaan mata gergaji yang sentiasa diasah, pastilah akan dapat memotong apa sahaja walaupun ia tidak pernah tahu apakah yang akan dipotongnya kemudian hari.

Penulis juga tertarik mendengar satu ceramah lain, masih mengenai Maal hijrah. Menurut riwayatnya ketika baginda nabi bersembunyi di Gua Thur bersama Abu Bakar, lelabah telah membuat sarangnya di pintu gua. Tujuannya agar si musyrik Quraish fikir bahawa tiada manusia telah bolos ke dalam gua. Tetapi sang cicak pula berbunyi memberi isyarat bahawa ada manusia bersembunyi di dalamnya. Maka si penceramah melontar soalan, haiwan mana yang jahat? Pastilah sang cicak. Kenapa pula org kafir Amerika mengangkat hero yg di'associate'kan dengan lelabah (Spiderman saya kira) sebagai baik sedangkan kita pula mencipta hero berdasarkan watak sang cicak yang jahat (Cicakman barangkali)?

"Jangan samakan Spiderman dan Cicakman", kata anak buah saya.


Penulis juga ada terfikir, mungkin Yusri KRU tidak berniat untuk mengangkat cicak bersandarkan kisah hijrah nabi, jauh sekali untuk mengaitkan karyanya dengan peristiwa hijrah yang agung. Mungkin juga Marvel Comic tak pernah tahu mengenai kisah lelabah menyelamatkan nabi dan Abu Bakar ketika diburu Quraish. Tetapi alangkah indahnya andainya karyawan kita merujuk kepada yang ‘alim’ sebelum memulakan apa sahaja usaha. Bukan apa, mendidik masyarakat melalui karya filem kan juga satu dakwah?"Cicakmanlah lebih best, cicak leh mkn spider," kata anak buah saya lagi.


So, kepada para PPP dan PPK berhati2lah dlm membuat penilaian utk LNPT PYD dan calon APC ek?

Who says our English is teruk?Who says our English is teruk. Just see below (according to my fellow friend, Fitri Aziz Yadim)


-Ours is simple, short, concise, straight-to-point, effective etc. The English did invent the English Language, but they cannot use it economically when communicating their intentions. Compare these phrases that Malaysians and Britons use to say the same thing: So, why make things so confusing and waste of money when you are on a long distance call. Make it snappy.WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS

Britons: I'm sorry, Sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.
Malaysians: No Stock.

RETURNING A CALL

Britons: Hello, this is John Smith. Did anyone page for me a few moments ago?

Malaysians: Hallo, who page?


ASKING SOMEONE TO MAKE WAY.

Britons: Excuse me, I'd like to get by. Would you please make way?

Malaysians: S-kews

WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY

Britons: Hey, put your wallet away, this drink is on me.

Malaysians: No-need, lah.
WHEN ASKING FOR PERMISSION
Britons: Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter through this door?
Malaysians: (while pointing at door) Can or not?
WHEN ENTERTAINING
Britons: Please make yourself right at home.
Malaysians: Don't be shy, lah!
WHEN DOUBTING SOMEONE

Britons: I don't recall you giving me the money.
Malaysians: Where got?

WHEN DECLINING AN OFFER
Britons: I'd prefer not to do that, if you don't mind.
Malaysians: Doe-waaaan!

IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons: Err. Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.

Malaysians: You mad, ah?


WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
Britons: Excuse me, but could you please ! lower your voice, I'm trying to concentrate over here.

Malaysians: Shaddap lah!


WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.

Britons: Excuse me, but I noticed you staring at me for some time.
Malaysians: See what, see what?

WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION.
Britons: We seem to be in a bit of a predicament at the moment.

Malaysians: Die-lah!!


Alkisah si 3 Pengembara

Kisah 3 pengembara

Kisah ini berlaku kepada tiga orang sahabat dari Malaysia yang sama-sama mengembara sebuah kawasan pedalaman di Afika. Kerana tak engage ngan mana-mana tour guide, mereka telah tersesat dan termasuk ke sebuah kawasan cannibal. Maka tertangkaplah ketiga-tiga pengembara ini oleh kumpulan pemakan manusia ini.

Mereka bertiga kemudiannya dihadapkan ke mahkamah puak tersebut untuk dibicarakan sebelum dikorbankan mengikut undang-undang setempat. Maka merayu-rayulah pengembara daripada Malaysia ini kepada sang hakim mohon dilepaskan. “Baiklah, kamu semua boleh kulepaskan dengan syarat kamu carilah apa-apa jenis buah,” perintah sang hakim. Belum sempat verdict habis dibacakan, bertempiaran ketiga-tiga pengembara ini mencari buah.

Rupa-rupanya syarat mencari buah ini bukanlah satu kerja yang mudah kerana amat payah mendapatkan buah di desa tersebut (kalau tidak masakan mereka makan manusia kan?). Cari punya cari akhirnya pengembara A menemui sebiji manggis afrika sebesar sekepal penumbuk. Alangkah girangnya hati si pengembara A. Dalam hatinya sudah menghitung dia bakal dilepaskan dan balik ke Malaysia. Sambil tersenyum lebar dia melambung-lambungkan buah manggis tersebut. Di tengah perjalanan si pengembara A bertemu temannya, pengembara B. “Kita sharelah buah tu…,” rayu si B. “Jangan harap,” sahut si A dengan sombong.

Maka si B terpaksalah meneruskan usahanya mencari sebarang buah. Sehingga ketemulah dia dengan buah senduduk yang sangat kecil. “Jadilah, sekurang-kurangnya, ini pun buah juga. Mudah-mudahan dengan buah kecil ini dapatlah menyelamatkan nyawaku,” ucap si B penuh harap. Kedua-dua pengembara tersebut mengadap sang hakim bersama buah masing-masing. “Nah, sekarang kami telah menemukan buah. Lepaskanlah kami agar dapat kami kembali ke negeri kami,” kata pengembara serentak. “Boleh, tapi dengan syarat kedua,” kata sang hakim tegas. “Sekarang aku mahu kamu masukkan buah tadi ke dalam lubang hidungmu tanpa menangis mahupun ketawa. Lakukannya sekarang!” seru sang hakim seraya memandang pengembara A.

Maka menangislah si A mengenangkan bagaimanakah caranya hendak memasukkan buah sebesar penumbuk ke dalam lubang hidung. Sekonyong dia pun dihumban ke dalam kawah yang besar. Pengembara B amat gembira kerana pada hematnya dia lebih bertuah kerana buah senduduknya kecil dan pasti tiada masalah baginya untuk melaksanakan syarat kedua itu. Tiba-tiba, sedang dia berusaha untuk memasukkan buah senduduk itu, datanglah pengembara C dengan membawa sebiji nangka yang besar. Apa lagi tergelak besarlah si B mengenangkan nasib yang bakal melanda temannya itu. Lalu B dan C juga dihumban ke dalam kawah besar tempat si A tadi. Sedang para penduduk sibuk menghidupkan api.

Pengakhiran cerita ini? Takde siapa yang terselamat untuk menceritakannya kepada saya…