October 23, 2009
Mencari Apa

Seorang 'abid yang terkenal sedang mencari2 kunci pintu rumahnya di sebatang jalan berdekatan lampu jalan di malam hari yang sangat gelap. Seorang pemuda yang kebetulan melalui jalan tersebut bertanya kepada sang 'abid, "Apa yang tuan hamba sedang cari. Boleh hamba bantu?" Sang 'abid menceritakan perihal kuncinya yang hilang dan si pemuda lantas membantu mencari kunci tersebut.

Selang beberapa ketika, seorang passerby turut serta membantu operasi pencarian tersebut. Dari berdua, kumpulan pencari kunci kini menjadi ramai. Habis segala rumput, semak dan samun (eh, semak samun) diterjah, kunci yang dicari masih belum ditemui. Tapi operasi pencarian masih di sekeliling tiang lampu.


Datang seorang budak kecil sambil bertanya, "Apakah yang pakcik2 semua ni cari?" "Oh, kami sedang membantu si 'abid mencari kunci rumahnya," jawab seorang warga. "Wahai tuan, di manakah tuan rasa kunci itu tercicir?" Si kecil bertanya kepada sang 'abid. "Rasanye dekat2 pintu rumah hamba," eh, makin keliru ini orang. "Tapi, kenapa tuan tak cari di sana, kenapa cari di sini?" bocah pinter. "Oh itu, sbb tempat tu gelap, xde lampu kat situ. Kalau di sini kan ada lampu. Senang sikit nak nampak," jawapan sang 'abid buat warga keberangan.


Moral ceritanya mudah. Selalunya kita mmg suka cari jalan senang. Kenapa sang 'abid taknak cari kunci tu kat tempat sepatutnya? Sbb kat sana gelap, susah nak jumpa. Jadi dia carilah kat tempat terang walaupun x mungkin boleh jumpa. Macam hidup kita seharian, berapa ramai yang ternanti2 bonus time pembentangan bajet? Sedangkan kalau kita bijak urus kewangan, xdelah kemaruk sgt kan?


Satu lagi, kita juga mcm warga terbanyak yang ikut jer perbuatan sang 'abid, cari kat tempat yg salah. Kenapa x ramai yg jd si kecil, ambil inisiatif tanya perkara yg sepatutnya ditanya dari awal? Jadi kita taulah apa yg kita cari, kat mana nak cari, macam mana nak cari, siapa nak tolong kita cari? Banyaknye soalan....mumet.