April 29, 2014

Sunan – Nanggroe San Kembara
 
Aku mengaku sengaja melengahkan pembacaan buah tangan terbaru RAM ini. Walau telah lebih sepurnama Sunan di dalam genggaman, (kredit kepada Wan-Dyani atas usaha ke Karangkraf Shah Alam) hati ini seolah-olah ingin menguji kesabaran menyantap hidangan teristimewa RAM. Akhirnya, dua hari lalu aku memulai menatap helaian pertama.
Sunan, seperti yang diwarwarkan penulis dan sebahagian besar RAMIANS, adalah prolog kepada pengenalan Saifudin Jalis. Andai anda peminat tegar Sunan, sebahagian besar karakter dan jalan cerita tidak perlu diperkenalkan semula. Dan itulah jua yang disajikan oleh RAM. Tiada pengenalan meleret-leret dan jalan ceritanya padat serta lancar. Namun, aku percaya tidaklah menjadi kekeliruan kepada peminat baru untuk mengikuti sayemabara ini kerana ianya bersifat eccentric dan santai.
Aku terperasan yang gaya prolog ini ada persamaan dengan filem epik Star Wars yang mana siri kedua, ketiga dan seterusnya dibikin terlebih dahulu dan permulaan kisah dikebelakangkan. Beberapa kelebihan dan advantage menggunakan pendekatan seumpama ini adalah kekuatan sesuatu watak itu dapat diperteguhkan andai terdapat kelonggaran dalam karya-karya yang lalu. Plot cerita dan beberapa babak yang agak tergantung juga dapat diperkemaskan melalui pendekatan ini. Namun, terdapat juga beberapa cabaran yang mungkin menjadi gendala kelancaran seluruh ceritera iaitu keaslian cerita dan watak. Mungkin sahaja pada karya yang lebih baru, watak menjadi ‘terlebih matang’ sedangkan ia adalah dipermulaan cerita.
Tetapi keresahan itu tidak berlaku di dalam Sunan. Prequel ini hampir sempurna dan tidak langsung mengecewakan, sekurang-kurangnya kepada aku. Membacanya, ibarat mengulangkaji segala plot dalam lagenda Sunan yang enam naskhah itu. Dengan pengenalan watak baru, Engku Aminah, kerabat istana Pagar Ruyung, Sunan dirasakan sangat relevan dan munasabah. Hanya sanya, RAM suka menggantung segala minat dan imaginasi pada helaian terakhir dengan debaran siapa sebenarnya Engku Aminah, sedang rahsia itu hanya diketahui oleh Ratu Sulaman…oh, sesungguhnya gantungan ini sangat meresahkan sedang tidak diketahui bilakah kisah epic ini akan bersambung.
 
 

No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.