July 4, 2013

mandatori


MandatoriSaya memang meminati RAM. Dan kesempatan mengikuti karya awalannya memberikan suatu pengalaman berharga buat saya menelusuri perkembangan dan kematangan penulisan beliau. Ini kerana Mandatori adalah antara hasilan awal RAM yang langsung menjurus kepada genre thriller. Meski kelihatan sedikit longgar dari segi penguasaan ayat dan transisi, namun lihat sahaja bagaimana beliau mampu berdiri dengan karya seperti Fiksyen 302 dalam masa tidak sampai 10 tahun! Sesungguhnya “practice makes perfect”.
Mandatori mengisahkan kehidupan Amran yang bapanya telah dijatuhi hukuman gantung sampai mati di bawah Akta Dadah Berbahaya (DDA), sedangkan dia sebenarnya dianiaya. Maka bermulalah mendung hitam yang seakan malas berarak melingkari kehidupan Amran. Dia dibuang sekolah dan mengikut Putih Tua menangkap ikan. Tetapi malang terus memburunya apabila sampan mereka karam dipukul ribut di tengah lautan. Amran terus hilang dan disangka mati.
Sekonyong muncullah watak Carlos yang menunjang dendam Amran terhadap penganiayaan bapanya. Seorang demi seorang individu yang terlibat dengan kes bapanya ditemui mati termasuklah pendakwaraya dan hakim. Kini dia bertindak sebagai judge kepada mahkamahnya sendiri dan tiada hukuman selain hukuman mati mandatori.
Pada masa yang sama Carlos juga mempunyai split personality iaitu Norman, seorang gentleman yang jatuh hati terhadap Juliana Dato Johari. Juliana, Kelvin dan Jane adalah rakan sekolah yang sentiasa membuli Amran semasa kecil. Dan Dato Johari terlibat secara langsung sebagai dalang memerangkap Tassan, bapa Amran. Dia bersekongkol bersama Chandran dan Mr. Lim.
Norman bukan sahaja berlagak sebagai Carlos, tetapi dia juga adalah Bogart, Pahlawan Mundu. Dari situlah dia mendapat kemewahan tanpa perlu bekerja. Dan Mandatori diakhiri dengan plot Amran yang telah amnesia dan hidup sebagai Bilal Piut. Secara keseluruhan, saya dapat merasakan bahawa RAM sememangnya telah sedia sebagai penulis thriller kerana imaginasi beliau yang tinggi, dan penulisan kreatif ini menjelmakan hasil yang seakan tanpa cacat. Saya tahu, hanya pengalaman dan latihan berterusan bisa menjadikan seorang insan berjaya seperi RAM. Salute!

 

No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.