July 29, 2013


Hatiku Di Harajuku

 
Satu kelebihan di dalam penulisan karya fiksyen adalah kebebasan untuk berimaginasi. Di sini, segalanya hampir tiada garis sempadan selagi ianya masih di dalam lingkungan logika akal. Baik jalan cerita, watak, plot mahupun bahasa, segalanya terpulang sahaja di dalam kawalan si penulis. Dan sebagai pembaca, haruslah sesekali melepaskan cengkaman logik demi menikmati keseluruhan hidangan. Misalnya di dalam Hatiku Di Harajuku (HDH), lupakan seketika logika di mana tradisi Jepun yang sangat tegar dan ekslusif terhadap budaya samurai dan yakuza.  Kendati pun, Ryu-Watanabe adalah samurai paling digeruni di tanah Edo sedangkan dia adalah seorang berbangsa Melayu! Kenyataan yang sangat ekstrem dan hampir menongkah logika akal bukan?
HDH membawa pembaca mengenal kisah percintaan Ryu-Watanabe dan Noriko puteri Oyabun Nagamaru, ketua Yakuza Amikie. Ketika itu kumpulan samseng ini disaingi oleh satu lagi kumpulan iaitu Yakuza Jiro. Gandingan Ryu-Noriko yang mahir dengan seni mempertahankan diri kenjutsu merupakan tonggak utama Yakuza Amikie. Yamazaki telah menghadiahkan Tou Aii atau pedang cinta kepada keduanya. Namun cinta yang terjalin akhirnya kandas di tengah jalan.
Kuasa cinta sangat mempengaruhi kehidupan, hatta kelangsungan atau survival Amikie. Dan Jiro mengambil kesempatan ketiadaan Ryu Watanabe yang membawa diri dengan menghapuskan seluruh organisasi Amikie. Yang tinggal kini hanyalah Noriko yang terpaksa membalas dendam cara ninja.
HDH sarat dengan nuansa yakuza dan dendam. Dan pembaca terheret sama menghayati keunikan bumi Edo serta degup nafasnya. Yang lebih menarik adalah bagaimana RAM memadankan watak Ryu/Risham untuk menjadikannya sentiasa logik. Kan permainan logika akal ini hampir tiada bersempadan kerana bisa saja watak seperti Sabrina, Murni, Iskandar, Imam Daud, Kobun dan Saito bersaing sesama sendiri. Keseimbangan ini menjadikan kita terus santai mengikut rentak seorang samurai yang tanpa canggung  menarikan kenjutsu.
Dan sebuah cerita hebat memerlukan pengakhiran yang hebat. Bagaimana Ryu menemui jalan keluar atas segala dilema dan konflik, pembaca perlulah mencarinya sendiri di dalam HDH. Kerana sesungguhnya, ia bukanlah kisah cinta biasa.

No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.