February 22, 2013


Ilir Ilir

 

Lir-ilir, Lir Ilir (Sayup sayup terbangun)
Tandure wus sumilir (Pohon sudah mulai bersemi)
Tak ijo royo-royo (Demikian menghijau)
Tak sengguh temanten anyar (Bagaikan ghairah pengantin baru)

Cah Angon, Cah Angon (Anak pengembala)
Penekno Blimbing Kuwi (Tolong panjatkan pohon belimbing itu)
Lunyu-lunyu penekno (Walau licin tetap panjatlah)
Kanggo Mbasuh Dodotiro (Untuk membasuh pakaianmu)

Dodotiro Dodotiro (Pakaianmu Pakaianmu)
Kumitir Bedah ing pinggir (Terkoyak koyak di bahagian samping)
Dondomono, Jlumatono (Jahitlah, baikilah)
Kanggo Sebo Mengko sore (Untuk menghadap petang nanti)

Mumpung Padhang Rembulane (Sementara bulan masih terang)
Mumpung Jembar Kalangane (Sementara ruang masih lapang)
Yo surako surak Iyo!!! (Mari bersorak-sorak ayo)

 

 

Sebelum-sebelum ini tak pernah rasanya teringin nak buat sedikit penelitian mengenai sesebuah lagu. Tapi first time dengar lagu ilir ilir ini hati terus terpikat…terpikat dengan suara, muzik dan yang paling mendalam sudah pasti bait bait liriknya. Selidik punya selidik barulah ketahuan bahawa ada yang menyatakan bahawa ianya adalah syair nukilan Kanjeng Sunan Kalijaga, salah seorang wali songo.

Sementelah darah jawa mengalir di jiwa, serasa bahasanya sangat memikat. Pertamanya, semakin jarang dapat mendengar bahasa boso hari ini melainkan daripada warga emas. Itupun kala mereka berbual sesama sendiri. Dalam adat jawa, kalau orang tua berbual, yang muda tidak patut nguping, maka semakin jauh rasanya bahasa ini daripada golongan muda.

Namun saya tetap percaya bahawa kata-kata orang alim itu sangat keramat dan penuh hikmat. Kalau dilihat sahaja bagaimana susunan syair ini, Kanjeng Sunan mengunakan perumpamaan yang sangat dekat dengan masyarakat terbanyak. Lebih kurang begini nasihat beliau;

Bangunlah wahai umat dari tidur yang lena, bangunlah dari kemunduran dan ketinggalan, kerana Allah telah menurunkan Islam yang segar sesegar tanaman yang sedang menghijau. Dan keghairahan manusia yang mengenal Islam itu saling tak tumpah seperti sepasang pengantin baru.

Seterusnya Kanjeng Sunan bernasihat, wahai anak pengembala tolong panjatkan pohon belimbing, walau licin panjatkanlah untuk dijadikan pencuci baju. Wah, mengapakah digunakan perumpamaan manusia ini sebagai pengembala? Mungkin sahaja kita ini pengembala kepada hati nan mulanya liar. Maka sifat liar telah menyebabkan pakaian iman kita menjadi cemar dan kotor. Ubatnya? Panjatlah pohon Islam yang diumpamakan dengan pohon belimbing. Ternyata Kanjeng Sunan sangat bijak dengan memilih perlambangan belimbing yang punya 5 bucu. Bukankah Islam itu terbangun dengan 5 rukun dan ditunjang oleh solat fardu yang 5? Maha Suci Allah.

Pakaian itu koyak di bahagian tepinya. Sesungguhnya benarlah kenyataan bahawa cela dan koyakan kain itu pastilah bermula dari sebelah tepi kerana kita sering mencuaikan bucu kain kita. Dan Kanjeng Sunan memilih perumpamaan ‘dodot’ iaitu sejenis kain yang mahal khusus dipakai ketika menghadap raja-raja Jawa. Ini sangat berbetulan dengan kenyataan bahawa pakaian iman itu adalah sebaik baik pakaian dan paling bernilai kepada manusia samada secara sedar atau tidak. Jahitlah dan perkemaskanlah kain pakaian kita sebagai persiapan kita waktu petang. Ini mungkin sahaja boleh difahami sebagai persediaan kita menjengah hari akhirat nanti.

Dan Kanjeng Sunan mengakhiri syairnya dengan kenyataan bersedialah sementara bulan masih terang dan masa masih terluang. Sekali lagi pemilihan kiasan sementara bulan masih terang membawa maksud sementara kita masih muda, masih cakep dan bergas, dan sementara kita masih punya masa yang banyak. Kan pernah dinyatakan nabi bahawa kelebihan muda itu adalah kesihatan dan kelapangan waktu. Makanya, gunakan sebaiknya kelebihan ini buat memelihara pohon iman kita. Dan pada bait terakhir beliau mengajak agar pendengar menyahut seruan suci ini.

Sesunguhnya saya sangat terkagum dengan kerelevanan syair Kanjeng Sunan dengan dunia hari ini, walau dinukilkan lebih 500 tahun lalu. Dan kekaguman itu saya pulangkan kepada sang Maha Pencipta yang telah mengilhamkan kecerdikan kepada hambaNya, Kanjeng Sunan buat pedoman umat akhir zaman.

No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.