January 25, 2013


Cinta Sang Ratu

 

 

Bahagian kedua trilogi epik RAM ini diteruskan dengan perbagai kisah mistik dan keajaiban. Masih berkisar seputar kisah Laksamana Sunan sebagai tunjang utama yang telah terpisah dengan Haryani dek hijab zaman yang amat jauh, Haryani masih kukuh cintanya kepada Sunan dan menolak cinta Dani, keponakan Sunan sendiri. Akibatnya Dani menjeruk rasa membawa diri ke Acheh demi mencari susur galur keturunannya di sana, sedangkan Acheh kemudiannya dilanda badai tsunami. Sekarang, Dani pula yang terperangkap di kurun ke-15!

Haryani terpaksa menjejak Dani atas rasa bersalah yang kemudiannya menjebak keduanya di desa sumpahan serigala jadian, Manggala. Sementara itu, Sunan telah tercedera akibat panahan sihir Ratu Sulaman waris kerajaan Pulau Utara. Demi melihatkan ketinggian akhlak dan keluhuran pegangan Islam yang ditunjukkan Laksamana Sunan, akhirnya Ratu Sulaman terpikat dengan Islam dan dinikahi Laksamana Sunan sendiri dan menggunakan nama Ratna.

Namun, bukan hidup jika sunyi daripada ujian. Maharani Pulau Utara, bonda kepada Ratna telah berjaya menculik dan menyihir Ratna kembali menjadi Ratu Sulaman menggunakan tahi besi dari Gunung Bromo, dan semestinya melalui bantuan Taghut. Kisah usaha Sunan menyelamatkan Sang Ratu mendominasi bahagian kedua ini. Selajur, watak seperti Kastiwara, Sadik, Ranggas dan pelbagai makhluk dongeng seperti ikan duyung dan polip muncul mendokong watak Sunan. Pelbagai keajaiban terus memukau pembaca persis sebuah ‘great bedtime story’. Dan RAM menyusun keajaiban ini penuh teliti menerbitkan rasa cemas dan intuitif yang tinggi sehingga pembaca tidak sabar menyelak ke helaian terakhir. Bayangkan sahaja saya menyudahkan bahagian kedua ini dalam masa sehari!

Ringkasnya, Cinta Sang Ratu layak diletakkan di pertengahan kembaran trilogi ini. Pelbagai keanehan, keajaiban dan kesaktian ditonjolkan oleh RAM tanpa melupakan nasihat tauhid, akhlaq dan ibadah. Tahniah buat RAM dan saya tidak sabar untuk memulakan membaca pelengkap trilogi ini, Hijab Sang Pencinta.

No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.