November 18, 2011

mukjizat Quran


Mukjizat Al Quran adalah sepanjang zaman.

Edward the scissorhand mengaruk lagi. Aku tahu dia mengaruk bukan sebab kualiti projek, bukan jugak sebab kerja jalan lambat. Isnin lepas aku dah tengok kerja tu, dah siap pun, cantik, siap aku tanya dekat cikgu tempat kerja menurap semula jalan tu berlangsung. Cikgu tu berterima kasih sangat sebab pejabat tolong naik taraf jalan masuk ke sekolah cina yang ada 3 orang murid aja tuh. 3 orang? Iye, tiga orang jer. Mula-mula pun aku terkejut bila dengar ada lagi sekolah yang cuma ada 3 orang murid kat negeri paling maju dan kaya di Malaysia nih. Tapi itulah antara keajaiban-keajaiban Selangor.

Oh ya, berbalik kat cerita si Scissorhand tadi, dia call aku semalam mengepek pasal projek yang tengah berjalan kat kampung dia. Cakap tanpa henti dengan loghat orang lidah pendek ni memang menjengkelkan. Bayangkan aja dia siap tuduh staf lain menipu dia, menipu aku dan memperbodoh-bodohkan aku. Aku memang menyampah pada pengadu domba. Domba adalah sejenis binatang seakan-akan serigala ye tuan-tuan. Dan Scissorhand Domba ni cuba mengajar aku camna nak buat kerja dengan menggunakan ayat seperti, "sepatutnya encik..." dan "kalau saya jadi encik...". Panthangggggg.

So aku yang tengah panas terus cakap pada Domba yang aku nak jumpa dia dengan bapak dia yang jadi sidang kat tempat projek dijalankan tu esok. Hari yang dinanti pun tiba akhirnya. Setelah bermesyuarat sepagi suntuk bersama boss, tepat pukul 2 petang aku gerak ke tempat kejadian. Aku bawak mazir, jepun dan abg yazid jer. Bila sampai pintu pagar aku tengok beberapa orang cina bagan dah menunggu. Jepun ngan abg yazid aku tengok standby jer kat tepi jalan, konon tunggu boss lah tu, tapi aku rasa dorang pun cuak tu. Mazir tanya nak masuk ke tidak? Aku cakap masuk jelah, cina-cina tua jer pun. Kami pun masuk. Oh ya, kami bawak kontraktor yang buat kerja tu jugak.

Turun jer daripada kereta, tiba-tiba kami diserbu. Apek-apek tua yang kelihatannya tadi dalam lima orang rupanya lima belas orang. Nampak jer kami terus dorang serbu. Masing-masing nak cakap. Masing-masing nak tunjuk yang dorang tak puas hati dengan pelaksanaan kerja. Daripada seorang sekarang jadi sepuluh orang bercakap, daripada tenang terus jadi tegang sebab masing-masing nak suruh didengar cakapnya. Sedang sidang bercakap, setiausahanya mencelah tinggi suara. Sorang apek tua yang entah sapa-sapa melaung dari belakang cakap pejabat tak cekap, buat kerja sambil lewa. Aku ingat nak guna taktik diplomasi tapi aku tahu dalam negotiation skill, tak semestinya diplomasi jalan terbaik, so aku survey kemungkinan untuk mengurangkan ketegangan.

Sidang makin panas, iyelah, dah bincang (balah) kat tengah panas kan? aku tengok Domba terkebil-kebil nak ikut serta dalam perbalahan. Aku saja nak tengok dia akan menyebelahi pihak mana. Adakah aku yang secara harfiahnya bos kepada dia, ataupun orang kampungnya yang dah nampak pun takde respect kat dia. He simply try to gain the respect through a wrong way, a very wrong way, I would say. Mazir ke tengah. Dia cakap, "Diam! Kalau semua orang cakap siapa mau dengar? Sekarang saya mari sini sama bos mau jumpa sama ini penghulu cina, sama sidang. Yang lain balik. Kalau tak mau balik, saya tak mau bincang,". Suasana senyap sekejap. Tiba-tiba Domba ke depan, korang tau apa dia cakap? "Encik takbleh cakap ini macam, mana boleh halau orang balik senang-senang. Ini semua orang kampung, mereka ada hak mau tau apa yang berlaku. Kami tak mau balik, kami tak mau....." Eh eh, menyampah tak korang dengar?

That's it. Aku baca surah Toha ayat satu sampai lima. Aku niatkan agar mereka-mereka ni diam dan dengar cakap aku. Aku datang sebelah sidang yang sedang cakap berapi-api ntah hapa-hapa. Aku tepuk belakang dia sambil cakap betul-betul dekat ngan telinga dia, "Sidang, diam dan dengar cakap saya, boleh?" slow jer aku cakap sambil mata aku tenung mata dia. Sidang terus terdiam. "Sekarang saya mahu cakap dan semua dengar." Aneh, semua orang terdiam. "Kami datang sini nak bincang dan selesaikan masalah, tapi kalau semua orang cakap, takkan ada yang mahu dengar. Kita selesaikan perkara ni satu-satu, boleh?" aku cakap kuat sikit.
Aku tengok sidang senyap sambil terangguk-angguk. "Sekarang, sini ada kontraktor, sidang boleh mengadu dan yang lain dengar," masih angguk-angguk. Dan sidang cakap apa yang sepatutnya dia cakap. Yang lain-lain cuma menyampuk sana-sini, tapi takdelah terjerit-jerit mcm orang kerasukan jembalang tanah. Apabila semua tuntutan sidang telah jelas dan kontraktor sedia membetulkan kesilapan, aku ajak sidang tunjukkan jalan yang rosak yang dia mintak tolong tampal. Kami naik hilux kontraktor. Dalam kereta sidang terdiam. Aku amik kesempatan kuasai suasana. "Sidang, kalau sidang cakap baik-baik, semua masalah boleh selesai. Sidang cakap elok-elok, suara kasi perlahan, saya boleh dengar, mana-mana yang saya boleh tolong, saya tolong. Tapi kalau sidang tinggi suara, semua tinggi suara, siapa pun tak boleh dengar, siapa pun malas dengar," suara aku perlahan tapi tegas.
"Saya tahu tuan, tapi saya sudah kena tekan sama orang kampung. Orang kampung marah sama saya, kata saya bodoh dan tak pandai jaga kampung. Orang kampung memang mahu hantam orang pejabat, mahu hantam tuan. Saya tarak boleh bikin apa, saya pun ikut marah. Saya banyak mintak maaf sama tuan," suara sidang lirih.
"Sidang, sidang ketua dalam ini kampung. Sidang ketua dalam jkk, sidang kena tenang, kena cool, kena steady. Hari-hari memang orang marah. Kalau semua orang suka sama sidang memangla best, tapi sekarag punya situation tak mungkin semua orang suka sama kita. Bila sidang cool, orang marah pun jadi cool, akhirnya orang respect sama sidang. Diorang akan cakap sidang sangat gentleman, baru sesuai jadi ketua. Tapi kalau sidang marah macam mereka, sidang pun sama standard macam mereka. Silap-silap saya marah pulak pada sidang," panjang khutbah aku.
Sidang terus diam, chew apa jer yg aku feed. Kami turun hilux dan sidang sengih2. Aku cakap semua sudah settle dan kami nak beransur. Sebelum gerak aku cakap pada Domba, "I want to see you in office. We are not done yet,". Domba cuak...
Demikianlah pembaca semua ye, apa pun situasi kita, kena yakin dengan mukjizat Al Quran dan segalanya akan selesai dengan hebat.

1 comment:

  1. ketahuilah dengan zikri itu hati menjadi tenang..


    syabas ajak.. ilmu dijadikan amalan.. :)

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.