October 28, 2011

Amerika 
oleh Ridhuan Saidi

Membaca buku bolehlah diibaratkan seperti makan. Maknanya, membaca kenalah ikut selera masing-masing. Ada yang suka hidangan simple, ada suka yang pedas, yang panas, yang sejuk, yang manis, yang masam, yang sophiscated dan macam-macam lagi. Bagi aku selera memang memainkan peranan penting dalam memilih makanan. Sebabnya bukan sekali aku tersalah pilih makanan walaupun dah diterangkan kat dalam menu tu nama dan description hidangan.

Bagi hidangan baru ni, Amerika bagi aku adalah macam rojak. Iyelah, rojak...tapi ini bukan rojak biasa. Rojak ni sangat jauh dari kebiasaan. Aku taknaklah guna perkataan 'luar biasa' sebab, biasanya yang luar biasa disinonimkan dengan yang bagus-bagus (like good good, kata sorang kawan), tapi rojak ni rojak biasa, cuma ingredientnya brokoli, dan strawberi. Jadi cuba korang bayangkan camne perasaannya.

Ibarat orang baru sekali masuk restoran Perancis, mestilah nak cuba hidangan yang paling lain dari yang lain. Jadi aku pilih Amerika untuk pembacaan yang bukan di arus perdana (non-mainstream). Dan menghabiskan sesuatu yang bukan biasa bukanlah sesuatu yang mudah. Itulah sebab aku ambil dua minggu nak habiskan Amerika ni. Bahasanya, jalan ceritanya dan karekternya. Oh, dan part yang paling sukar aku nak chew pastilah idea-ideanya. Sungguh...part senibina atau arsitektur, aku suka. Idea mengenai bandar perlu memberi lebih perhatian kepada kehidupan, bukanlah sekadar struktur vertikal, keras, terjal dan kaku. Sama juga dengan bangunan yang sepatutnya berfungsi sebagai residen di sebelah atas dan tempat mencari makan di sebelah bawah. Samalah juga idea pengangkutan awam yang sepatutnya menjadi kemudahan, bukan menyusahkan seperti sekarang.

Tapi setakat itulah yang aku boleh hadam, yang aku boleh chew dan aku boleh digest. The hardest part pastinya pasal budaya hedonisme yang cuba dijustify oleh Ridhuan. Owh, call me conservative, kolot atau skema, tapi budaya dan nilai aku tak boleh terima, atau budak sekarang panggil tak boleh blah. Aku tak boleh terima kehidupan Murshid bersenggama dengan Dahlia sedangkan mereka tiada apa ikatan agama yang sah. Bukan Dahlia sahaja, Aneeta dan juga Jenice. Itu bukan setakat berlawanan hukum adat dan budaya, tapi Islam. Aku tahu, ini cereka, ini fiksyen, mungkin juga khayal nakal Ridhuan, tapi kan dakwah melalui jalur creative work ni baik. Kalaulah saja Murshid lebih sensitif dan beragama...

Aku tak menolak idea dan fikrah Murshid bersama kawan-kawannya, Awang dan Ramli (eh, macam kenal kan?) pasal demokrasi. Pasal sekumpulan orang dungu yang sedikit mengawal orang-orang pandai yang banyak. Pasal kewujudan idea wali kesepuluh yang cakap sekarang ni kita belum hidup, belum dilahirkan. Juga pasal huzun dan kitsch. Tapi tolonglah...jalan hidup Murshid dan hedonismenya betul-betul mematahkan selera aku. Lagi-lagi tak ada sekali pun Murshid diceritakan hidup seperti muslim seperti semestinya. Mana solatnya, kenapa dia kata tak apa minum wine berbanding beer, dan lagi idea makan dulu halal kemudian betul-betul tak boleh blah. Oh ya, ada gambar seekor lipas besar kat muka depan hidangan Amerika. Dan aku memang tak suka lipas, terus tawar selera aku. 

Mintak maaf banyak-banyaklah kalau ada yang tak setuju dengan review aku pasal Amerika. Macam aku tulis awal-awal, masing-masing ada selera, ada citarasa masing-masing. Pada aku, di mana saja kita, apa saja kita buat, agama kenalah letak nombor wahid, nombor satu. Termasuklah time makan dan membaca...No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.