June 1, 2011


Your present is lot more important than your presence...

Baru baru ni adalah menonton filem "Saya Tak Bodoh". Adaptasi dari filem negara jiran, I'm Not Stupid ini ternyata tidak mengecewakan dengan local elements had been blend nicely. Well, ditambah dengan sesi ceramah motivasi pagi hari ini, rasanya sesuai kut kalau kita fikirkan sejenak rutin harian ini saban hari. Bukan apa, kadang-kadang perkara rutin sering menyebabkan kita teralpa dan terlupa matlamat yang lebih besar dalam hidup.

Bila ditanya apakah matlamat kita bekerja, jawapan paling standard ialah untuk mencari rezeki buat memperbaiki kehidupan kita. Kita mahu menyediakan isteri dan anak-anak kemudahan yang paling selesa, termasuklah kenderaan yang tak malu kita pakai semasa hantar anak ke sekolah, atau rumah yang tak malu bila kita jemput mak ayah datang bertandang. Itu paradoks. Makanya kita bekerja kuat, keras dan gigih untuk memenuhi semua keperluan tersebut. Ada yang suami keluar kerja pagi balik malam, sedang isteri keluar kerja malam balik keesokan paginya pulak. Time jumpa pun touch and go jer. Anak-anak ditinggal di rumah. Jumpa pun sekali sekala.

Akibatnya, timbul pelbagai krisis dan masalah. Dan banyak pula wang perlu digunakan untuk merawat masalah itu. Iyelah, masalah anak nakal, masalah suami curang, masalah kesihatan dan macam-macam lagi. Wang yang kononnya dicari dan dikumpul hasil kerja keras tadi rupanya bukan boleh dinikmati untuk memenuhi cita-cita tapi terpaksa digunakan untuk menyelesaikan masalah baru pula.

Apa kata kalau kita kerja kuat, tapi tunai tanggungjawab kepada keluarga pun buat. Meminjam kata-kata En Fakrul, "Apa pun kena buat bersungguh, bang. Time keje kene bersungguh, time bersukan pun kene bersungguh. Time karok pun bersungguh, time main ngan bini pun kene bersungguh. Hehe..." Betullah tu, sebab di akhir ceritanya nanti anak-anak akan berkata," Your present is lot more important than your presence, atau Kehadiran kita lebih baik daripada hadiah yg kita bawa." Ke guane?

2 comments:

  1. Time kerja jangan main-main, time bermain pun jangan main-main.

    ReplyDelete
  2. ha'ah kan kasap...tp ramai yg terlupa kut...

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.