April 4, 2012

Kira-kira ini sangat aneh...
Tuan Haji Yasin menoleh ke arah sekumpulan anak berjubah putih berserban yang baru usai solat. Baju mereka agak kusam dan komot. Sebentar mereka kecoh kerana mahu membeli makanan di gerai di luar kawasan masjid. Oh ya, Haji Yasin adalah seorang kontraktor. Tidaklah terlalu kaya, tetapi bolehlah dia menyara anak dan isterinya. Melihatkan anak-anak itu membuatkannya teringat anaknya di rumah. Lantas Haji Yasin bangkit menuju ke arah kumpulan anak-anak berserban serba putih.
"Anak-anak, pilihlah apa yang kamu ingin makan. Insyaallah, hari ini pakcik akan belanja kamu semua," Haji Yasin membuat tawaran kepada anak-anak. Apa lagi, bersorak gembiralah anak-anak itu. Masing-masing sibuk meminta itu dan ini. Sambil tersenyum Haji Yasin bertanyakan harga yang perlu dibayar kepada pekedai. RM23.70 semuanya. Wang bertukar tangan dan Haji Yasin berlalu setelah bersalam dengan anak-anak berpakaian serba putih.
Beberapa bulan berlalu dan Haji Yasin hampir melupakan peristiwa di masjid. Suatu hari dia mendapat panggilan daripada sebuah jabatan kerajaan memaklumkan bahawa syarikatnya telah berjaya dipilih untuk menjalankan projek membina bangunan tambahan. "Alhamdulillah," seru Haji Yasin, dan yang anehnya nilai projek itu adalah RM237,000.00. "Eh, bukankah..."teka hatinya.
Sebagai seorang kontraktor sederhana, Haji Yasin akan memastikan untuk membuat simpanan buat modal pusingan perniagaannya. Kini setelah beberapa ketika, dia berjaya menyimpan sekitar RM19,000.00. Suatu malam usai Solat Isya' Haji Yasin duduk sebentar berbual dengan pak imam. Dari isu ringan berkaitan ibadah, perbualan mereka meleret kepada cadangan pembesaran surau. Pak imam menyatakan mereka memerlukan RM19,000.00 lagi untuk memastikan kerja renovasi tersebut dapat dijalankan dengan lancar dan siap sebelum Ramadhan. Tanpa banyak berfikir, Haji Yasin terus bersetuju untuk menginfakkan simpanannya. Dan wang bertukar tangan.
Masa terus berlalu. Haji Yasin menjalani kehidupannya dengan tenang. Kerja kuat tanpa melupakan ibadah kepada Allah. Alangkah terkejutnya Haji Yasin apabila suatu hari dia dihubungi oleh pihak jabatan memaklumkan bahawa dia berjaya dalam tender membina bangunan jabatan yang lebih besar. Dan nilai tender itu bernilai RM1.9 juta.
Moralnya, Allah telah berjanji dalam Al Quran bahawa perumpamaan orang yang bersedekah seperti sebiji benih yang tumbuh menjadi tujuh tangkai dan setiap tangkai menumbuhkan seratus biji. Dan Allah maha berkuasa untuk menggandakannya. So, bile lagi nak bersedekah?

2 comments:

  1. Ini adalah benar benar kejadian.. Allah akan memudahkan urusan seseorang jika kita sentiasa memudahkan kerja orang lain...

    ReplyDelete
  2. Ha'ah, mcm dlm felem pendekar bujang lapok tu...inibenar-benar kejadian....

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.