January 19, 2012

Saya Tak Tahu Formula Untuk Berjaya, Tapi Saya Tahu Formula Untuk Gagal
Dikutip dari ceramah di radio, seorang konglomerat yang sangat berjaya ketika ditanya mengenai formula kejayaannya menjawab, "Saya tak tahu formula untuk berjaya, tapi saya tahu formula untuk gagal, iaitu cuba memuaskan hati semua orang."
Betul juga kan? Ambil contoh di bawah. Puan X adalah seorang executive. Setiap pagi Puan X akan berdiri di hadapan wardrobenya sambil berfikir-fikir baju manakah yang hendak dipakai ke pejabat pada hari itu. Dia suka kaler pink, boss kata ok, tapi husband dia tak gemar baju yang itu kerana ianya nipis dan jarang. So, cancel. Baju kaler pastel pula ok kata husbandnya, boss no hal, tapi Puan X bosan ngan colournya, dull. Boss suka baju light purple, hubby kata ok, Puan X sendiri kata cun, tapi kerani dia asyik kutuk, katanya nampak macam makcik cleaner cuba nak jadi Beyonce, hish, pening. Akhirnya Puan X dah buang masa setengah jam berlawan ngan fikirannya pasal baju jer. Lewat solat Subuh dan bertolak ke pejabat.
Ha...itu baru pasal pilih baju, belum masuk part shopping dan nak tengok movie. Tak apalah lagi, kalau masa nak buat kerja pun asyik nak timbang orang lain suka ke tidak, gembira ke tidak, puji kita ke tidak? Bila nak selesai keje kita. Baru executionnya, kualitinya? Maka berterusanlah perbalahan dalaman Puan X.
Cubalah kita laksanakan tugas kita sebaiknya. Kadang-kadang kena buat derkk sikit ngan bisik-bisik dan umpatan orang. Asal sahaja Allah tahu niat kita, suami ridho kelaku kita, superior approve kerja kita, semuanya bakal settle, successfully. Khannnnnn?

2 comments:

  1. Nice posting, salam kenal dari indonesia..

    ReplyDelete
  2. terima kasih kerana sudi singgah, monggo mampir...

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.