July 6, 2011

Tahu ke kita?

Suatu hari di dalam tren komuter kelihatan seorang lelaki bersama tiga orang kanak-kanak baru sahaja memasuki tren. Lelaki tersebut terus duduk setelah mendapatkan kerusi yang kosong. Manakala anak-anak dibiarkan berdiri. Sudah memang perangai kanak-kanak, duduk diam adalah 'kepantangan' bagi mereka. Mulalah budak-budak ini panjat atas seat yang kosong, berebut dan berkelahi. Menjerit dan menangis. Tak cukup dengan itu si abang mula memukul si adik, si adik kejar abang, tersandung kaki penumpang lain, jatuh tertiarap, dan menangis. Yang tengah sibuk membela si adik, kecoh, hingar bingar.

Para penumpang mula berasa tidak selesa. Tren yang pada mulanya sepi bertukar heboh, dah macam padang permainan kat rumah pangsa. Budak-budak ni pulak makin 'naik lemak,' dah berani mengacau dan mengganggu penumpang lain. Ada yang menarik earphone penumpang lainlah, ada yang terpijak kasut penumpang lainlah, dan ada yang berani mengoyak surat khabar. Anehnya si bapa hanya mendiamkan diri. Kelihatannya dia hanyut di dalam perasaannya sendiri. Menegur tidak, jauh sekali memarahi kenakalan anak-anaknya. Bahkan kebanyakan masa dia hanya memejamkan mata seolah-olah tidur. Kekecohan kecil 'ulah' si anak-anak baginya muzik tenang membuai rasa tidurnya.

Encik Ahmad semakin panas hati. Kalau tadi dia boleh bersabar dengan kenakalan budak-budak tu, tapi melihatkan perangai si bapa yang buat 'dekkk' jer mendidihkan hatinya. Akhirnya dia pergi ke kerusi si bapa. "Encik, tolong tegur anak-anak encik. Mereka mengganggu penumpang lain. Kita sama-sama menggunakan kemudahan awam, harap encik hormati penumpang lain," demikian berdiplomasinya Encik Ahmad.

Tiba-tiba si bapa membuka mata, memandang tepat ke wajah Encik Ahmad. Dan lebih menghairankan dia mula menangis. Mula-mula hanya air mata, tapi makin lama sendunya tidak terkawal lagi. Encik Ahmad jadi serba salah. "Encik, saya tak bermaksud...,"

"Maafkan saya. Bukan niat saya biarkan anak-anak saya mengganggu tuan-tuan sekelian. Sebenarnya saya sedang dilanda ujian yang amat berat..."suara si bapa mampu didengar kebanyakan penumpang. Encik Ahmad duduk di bangku berhadapan si bapa, "Cubalah encik ceritakan kepada kami. Mungkin kami dapat membantu." "Isteri saya...maksud saya arwah isteri saya...,"si bapa terhenti di situ. Yang lain sabar menunggu.

"Arwah isteri saya disahkan mengidap ketumbuhan di dalam otak dua bulan lepas. Sebelumnya dia adalah ibu yang penyayang dan periang. Kami sekeluarga hidup amat bahagia. Sehinggalah suatu hari dia terjatuh di bilik air dan tidak sedarkan diri. Saya bawa dia ke hospital dan doktor menahannya di dalam wad sebelum memutuskan bahawa isteri saya mengidap barah. Sejak ditahan di wad, isteri saya menjadi berubah, kebanyakan masa dia mendiamkan diri dan kadang-kadang dia menjadi marah-marah. Disebabkan emosinya yang tidak stabil, doktor menasihatkan agar saya tidak membawa anak-anak melawat ibu mereka. Kerana ditakuti perkara yang tidak diingini akan terjadi."

"Dalam masa dua bulan, hidup kami sekeluarga menjadi sangat berubah. Saya sering menghabiskan masa menemani isteri di hospital. Anak-anak juga berubah kerana lama tidak dapat berjumpa ibu mereka. Mereka mula memberontak dengan tidak mahu makan dan sering bergaduh. Bukan saya tak cuba menerangkan keadaan ibu mereka tetapi sebagai kanak-kanak, apalah yang mereka faham. Mereka memerlukan ibu mereka yang dulunya sentiasa ada di rumah. Dan saya sebagai bapa tentunya tertekan dengan keadaan ini kerana saya tidak dapat berbuat apa-apa."

"Saya terus merayu kepada doktor agar dibenarkan anak-anak kami melawat ibu mereka. Biarlah cuma sekali, biar terlerai rindu mereka. Biarlah si abang dapat memegang tangan ibunya. Biarlah yang tengah dapat cium pipi ibunya yang dulu dicium setiap kali bangun tidur. Biarlah si adik dapat peluk ibunya macam dulu tiap kali dia menangis. Biarlah mereka dapat buat semua itu, walau cuma untuk sekali, walau untuk terakhir kali. Kerana itu tidak dapat saya lakukan."

"Akhirnya pagi tadi saya dapat panggilan daripada hospital. Doktor benarkan saya bawa anak-anak jumpa ibu mereka. Awal-awal saya beritahu anak-anak. Bukan main gembira mereka dapat berita ini. Mereka mandi dan bersiap-siap dan tak henti-henti cakap nak buat itu dan ini bila jumpa ibu. "

"Bila semua dah siap, saya terima satu lagi panggilan daripada doktor. Doktor kata saya kena cepat ke hospital, sebab isteri saya sudah meninggal dunia. Saya rasakan langit runtuh menimpa kepala saya. Segalanya gelap dan sunyi. Kenapa? Kenapa saya tak sempat menunaikan hajat dan permintaan anak-anak saya? Saya terduduk."

"Anak-anak datang mendapatkan saya. Si abang bertanya,"Siapa call? Mama kan? Mesti Mama gembira kan nak jumpa kitorang semua?". Si tengah menambah,"Papa ada bagitau Mama yang kami semua dah siap mandi dan pakai baju baru sebab tak sabar nak jumpa Mama?". Si adik merengek,"Papa janganlah lambat-lambat. Jomlah kita pergi jumpa Mama. Kalau Papa letih, Adik janji Adik urut kaki Papa balik nanti."

"Tiba-tiba satu semangat seakan ditiup ke dalam diri saya. Apa pun yang berlaku saya harus bawa anak-anak jumpa ibu mereka...biarpun yang akan mereka jumpa nanti hanya jenazahnya..."

Seluruh tren tergamam dan ada yang menitiskan air mata.

Tahukah kita masalah orang lain?

No comments:

Post a Comment

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.