May 3, 2010

Teratak Minang - a review by a non-minang...


Teratak Minang-a review by a non-minang...

Well, dah byk pihak yang me'review' pementasan teater Teratak Minang setakat ni. Dan aku pun bukanlah nak menambahkan lg ke'best'an persembahan mereka dgn entry kali ni. Lagi pun, siapalah aku nak mengomen projek yg dgrnya menelan belanja RM1 jut tu, kan? What more from a non-Minang...

Dah mmg rezeki agaknya, pementasan kali ni ada matinee. Setelah bersusah payah melawat baby jiran dpn rumah dan meng'oder' mcD drive-thru dulu, akhirnya kami berjaya redeem our ticket kat kaunter. Aku tgk crowd dah start masuk dewan teater. Mak ai, dorg punya dressing...sah mak datin drp seberang ni (eh, kat sana panggil mak datin jugak ker?) Maka, bergelap2lah kami mencari tempat duduk. Persembahan bermula dan berikut adalah beberapa bende best yg aku sempat ingat:-

  • Opening: Grand giler...dgn prop Rumah Gadang dan penari drp Padang dan Istana Budaya. Tp kalau korg tgk careographer dia mesti tak percaya, makcik jer...
Opening yg aku gembar gemburkan. Happening siot...
  • Pelakon: Gabungan pelakon dua negara agak seimbanglah jugak. Walaupon aku x kenal hero dan heroin yg bawak watak Siti Norbahya dan Buyong, tp kire ok jerlah lakonan mereka. Aku rasa lakonan Abby Yus lagi berkesan kut walaupun setakat watak pembantu. Well, aku bukan mcm sesetengah org yg asyik menyanjung hero dan heroin jer.
Abby Yus mmg vass giler...bilelah agaknye director nak jadikan dia pelakon utama ek?
  • Jalan cerita: Ok jer, pasal Buyong yang terpaksa merantau ke tanah seberang mencari rezeki dan meninggalkan kekasihnya, Siti Norbahya. Nor akhirnya terpaksa berkahwin dengan pilihan keluarga. Ade ape hal, Buyong pon kawen gak ngan org Malaysia nama Siti Norhalisa.

Saat Siti Norbahya nak berpisah ngan Buyong, time ni dorang nyanyi lagi Bapisah bukan Bacarai, dah...nikah tak camne nak bacarai kan? konpius...


  • Tarian: Mcm kat atas td, tarian opening mmg sgt best, series de...yg lain2 tu bulehlah.

Kesan khas yg berkesan, sgt terkesan di dalam hati...tu pasar kat jam gadang tempat aku borong telekong dulu...
  • Pemilihan lagu: Kalau korang minat lagu minang cam 'Ayam den lopeh, Badinding, Bapisah bukan Bacarai, Ubekkan Denai, Baju Kuruang, Mudiak Arau dan yg sewaktu dgnnya, mmg bestlah. Lagu2 ni dinyanyikan oleh Eddy Silitonga, Elly Kasim, Mastura dan Ally Noor.

Ha...tu yg bertudung tu namanya Mastura yg nyanyi lagu Apo kono e Jang...


  • Prop: Sgt teruja dgn kecanggihan pentas dan prop gedabak. My wife asyik tanya, mana diorg simpan prop2 gedabak tu ek? Jam Gadang tu leh bagi kami tak lepas abis show? Prop lain yg best cam van sapu, motosikal dan basikal tua. Jambatan Siti Norbahya pon cantik gak, tp xleh celen prop Rumah Gadang, santek banget...


Jangan pandang enteng watak pakcik ni, byk mesej tersirat dia bwk sobona e
  • Yg kureng: ade gak yang gatai merekod pakai henpon...bukan nampak pon gambo tu. Tp aku rase sbb dorg dah over excited kut tgk persembahan tu...

Kesimpulannya: patut bwk parents in-law aku tgk persembahan ni, sbb byk terms yg kene refer dorang, dorg expert...kan yang kan...?




8 comments:

  1. ada kalanya watak pembantu tu lebih menonjol dari hero@heroinnya...

    ReplyDelete
  2. itu biasa...sbb direkter asik pilih hero ensem dan heroin santek jer...kekadang mengorbankan ke'best'an sesuatu produksi...klise

    ReplyDelete
  3. Teater tentang org jawa ader tak encik?

    ReplyDelete
  4. Bolum kuarlah...itulah, wife tgh berbangga sbb teater minang dah casting, jawa biler lg?

    ReplyDelete
  5. teater wong jowo kene tanye brother din dulu sebab dia pelakon utamanya...

    ReplyDelete
  6. angger Bro pemain utamanya, siapakah gerangan pelakon wanitanya? Adakah kak mariza? Ataupun kak eton?...lepas ni tok hamsan pon nak teater banjar gak gamaknya...

    ReplyDelete
  7. geochemistry, buy pandora fluid inclusions and isotopic ratios, allowed Giuliani’s lineup to remodel a new prototype pandora bracelets uk for the French Institute

    ReplyDelete
  8. I have spent most of my life in Kenya,tory burch East Africa I was intrigued to hear MBT shoes,tory burch shoes otherwise known as Masai Barefoot Technology.MBT shoes are most definitely not a fashion statement and can look a bit odd. tory burch outlet Invented in 1997 by Swiss Engineer Karl Mueller, Mbt's are seen as a highly performing aid to fitness. cheap tory burch MBT's are designed to be breathable, flexible and comfortable. tory burch boots The MBT shoes uniquely mbt designed sole, very similar to the 'tyre shoes' often worn by East African Tribal people, are said to mimic walking around barefoot in the sand.tory burch flip flops MBT shoes are slightly weighted and distribute weight evenly across the entire foot and as your body reacts to the weight and instability of the mbt shoe's sole design, muscles,tory burch handbag often those neglected, are made to work to correct this instability.tory burch handbags outlet Could there then be a better way to tone up when the only fitness aid you need is a pair of MBT shoes? tory burch heels MBT shoes can have a beneficial effect on the entire body and MBT shoes are said to enhance both training and massage effects on the body.tory burch flats Here are a few reasons why: All you need to do is start walking. Walking is probably one of the , most popular, tory burch flats cheap simplest, cheapest and enjoyable recreational activities one can find. Walking alone improves circulation, boosts your immunity, strengthens the performance of the lungs and heart, betters your mood, improves muscle tone and gets you out of the house.tory burch wallet Add a pair of Mbt shoes to the equation and many of the benefits are magnified and mbt schuhe muscles, not often used, start to be trained.

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.