June 26, 2012

Suits

Suits


Ntah kenapa akhir-akhir ni aku terminat sangat nak follow tv series Suits. Besides genre legal issues, bila ditilik-tilik, akhirnya barulah terperasan rupanya jalan cerita siri ini ada sikit persamaan dengan politik di pejabatku.

Harvey Spencer


Oklah, pertamanya, Harvey Spencer memang superb. Coolethical dan kadang-kadang stone. Aku nak sangat jadi cam Harvey, tapi tak boleh kut, sbb karekter untuk post aku tak membenarkan aku jadi cam dia. Tapi kedudukan dia sebagai senior associate dalam Pearson Hardman yang sentiasa dicemburui oleh associates lain especially si Louis Litt tu memang berlaku dalam opis aku. Ok, Harvey adalah chief plb dan Louis ialah chief kp, puas?


Louis Litt


Kemudiannya adalah Mike Ross. Well, dia pun best jugak, ada kelebihan photographic memory yg sangat hebat, rajin dan rasanya cuma dia yang boleh follow cara kerja Harvey. Louis sangat bengkek dan sentiasa cari peluang nak dptkan Mike sebagai assistant. Eh, bukankah itu yg Louis usahakan sangat2? (saya merujuk kepada Louis di opis saya ye). Dan Mike itu adalah assistant di plb.

Mike Ross


Akhirnya ialah Jessica Pearson. Well, dialah big boss Pearson Hardman. Tegas dan sentiasa bijak mengurus the firm, especially mengawal 'pertelingkahan' antara Harvey dan Louis. Cuma boss kat opis aku adalah seorang lelaki. Dan kasihan beliau kena uruskan 'pertelingkahan' antara Harvey dan Louis di opisku selalu.


Jessica Pearson

Bila dah tau sinopsisnya, mudahlah aku nak cerita. Suatu hari si Louis telah menyuarakan keinginannya untuk mengambil 'tempat' si Harvey dalam mesyuarat pagi. Bila aku katakan 'tempat', aku benar-benar maksudkan jawatan dan pejabat. Ini terbukti pada satu peristiwa si Louis membawa pegawai daripada audit negara melawat plb instead of pejabat dia sendiri. Siap bangga cakap betapa besar dan tersusunnya pejabat si Harvey.

Dan kemudian si Louis telah dengan tak malunya menyatakan bahawa dia tidak pernah menerima anugerah apc sepanjang perkhidmatannya. Alahai, that's so Louis la...apc tu dianugerahkan...itu sebab nama dia anugerah, bukan didapatkan dengan cara permintaan...Maka pada Rabu ini Louis akan dianugerahkan dengan apc, tapi adakah org ramai akan meraikannya? Haha, Louis...Louis...

Kadang-kadang aku kesian tengok Louis, nak sangat seorang ado, lagi-lagi yang setaraf ngan Mike. Iyelah, selama ini dia sentiasa dilihat dikunyit-kunyitkan oleh orang bawahannya. His ignorance in kewangan, pengurusan dan HR, menjadikan dia sangat tidak berfungsi berbanding cik moron, kak bus dan kak som. Dan Louis mengambil keputusan untuk merebut 'tempat' Harvey. Mari kita nantikan pengakhirannya... 


2 comments:

  1. sukanya kat Louis tu...ala tomei tomei....

    ReplyDelete
  2. Ok...nnti sy bgtau louis nak tukar assistant tak...

    ReplyDelete

Alah, aku tau korg sumer x sabor nak komen kan? silakanlah, kalau tak korg akan menyesal.